SUMNJA SE DA DEJAN I SRĐAN KRIJU JOŠ NEŠTO: Stručnjaci o potrazi za telom Danke Ilić - Prvi znak da stvari nisu kako treba bio je na poligrafu

Novosti online

11. 04. 2024. u 16:24

SEDMI je dan potrage za ubijenom Dankom Ilić iz Bora, koja je pre dve nedelje išetala iz dvorišta stare porodične kuće u Banjskom polju, nakon čega je na nju naletelo vozilo u kome su bili Dejan Dragijević i Srđan Janković, radnici JKP "Vodovod". Kako je jedan od njih priznao u tužilaštvu, devojčicu su usmrtili, a zatim su je bacili na deponiju. Sa deponije su je premestili na nepoznatu lokaciju i potraga za telom Danke Ilić traje do danas.

СУМЊА СЕ ДА ДЕЈАН И СРЂАН КРИЈУ ЈОШ НЕШТО: Стручњаци о потрази за телом Данке Илић - Први знак да ствари нису како треба био је на полиграфу

Foto: Društvene mreže

Prema rečima poligrafiste Nikole Novaka, prva indicija da nešto nije kako treba bila je na poligrafu.

- Pali su na poligrafu i stavljeni su na mere. Posle se čulo i ono što su pričali da su se izvukli. Testirani su i kada su uhvaćeni, pa su pričali različite priče - kaže poligrafista Novak.

Maja Jovanović, stručnjak za bezbednost dece, ističe da je na brzini od 20 km/h gotovo nemoguće ne uočiti dete i da ceo spektar okolnosti koji prati njihovo priznanje ide ka tome da će oni biti procesuirani za krivično delo.

Međutim, kako ističe, ono što budi sumnju jeste činjenica da ne postoji nikakav smisao za prikrivanje tela.

Foto. Novosti

- Verujem da postoji dodatno prikrivanje od strane osumnjičenih, koje nije samo udarac deteta ili indicija davljenja, mislim da postoji još jedan pravac, koji je samo njima znan da bi se prikrivalo gde su zakopali telo ubijene Danke Ilić - kaže Jovanović.

Ako misle da će na taj način prevariti inspektore - mogu samo da sanjaju

Osumnjičeni pokazuju veliki stepen svesnosti situacije u kojoj se nalaze, kaže Maja Jovanović.

- Njihovo postupanje pokazuje da su svesni i samog postupka i samog čina, lažnih izjava i svega onoga što prati slučaj. Sigurna sam da stručni tim može detektovati njihovu anomalnu istoriju, pre svega zbog šablona koji prati ceo ovaj slučaj - kaže Maja Jovanović.

Posebno ispitivanje dovelo bi do odgovora hoće li ikad biti nađeno telo Danke Ilić.

- Ovo je još uvek svež slučaj. I još ukoliko je traumatičan, to se jako teško zaboravlja. Ta priča da su oni zaboravili gde su ostavili telo, mogu samo da sanjaju da je prodaju inspektorima - kaže Novak.

Ističe da bi poseban način ispitivanja osumnjičenih sigurno doveo do rešenja misterije, ali za to je potrebno da osumnjičeni sarađuju.

- Taj metod se zove Pik of tenžn test. Odličan je test i 99,9 posto je precizan. Postavljaju se pitanja o lokaciji na kojoj se telo nalazi, menjaju se lokacije tokom ispitivanja, i vidi se da li se reakcija ponavlja na nekoj lokaciji. Ako se to desi, tu nečeg ima. Ali preduslov je da ispitanik sarađuje - objašnjava Novak.

Pitanje je da li meštani štite samo sebe ili još nekoga

Prema rečima Maje Jovanović, u početku se mislilo da sem majke i dece nema nikakvih trećih lica u ovom slučaju, da bi se pokazalo da ima i treće, četvrto, peto, šesto...

- Samo očekujemo sedmo. Neverovatno mi je koliko ljudi iz jednog konzervativnog mesta, jednog letargičnog života, drže koncentraciju na maksimumu, drže impuls samozaštite i pitanje je da li štite samo sebe ili još nekoga - rekla je Jovanović gostujući u "Jutro na Blic".

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?