PRIPADNIK ZENGI DRAŽENKO PENIĆ O ZLOČINU U RAKITJU: Tunić je ubio zarobljenog vojnika, oduzeo sam mu pištolj

S. J. M.

28. 03. 2023. u 18:14

JEDAN gardista, čijeg imena se ne sećam, došao je do mene i rekao mi da je Tunić ubio zarobljenika. Otišao sam sa njim u tu zgradu, gde su bili smešteni zarobljenici i sišao stepeništem do podrumske prostorije. Sa vrata sam na podu video telo vojnika na služenju vojnog roka, koji nije davao znakove života. Uz telo je bio Branko Tunić. Lično sam mu oduzeo pištolj.

ПРИПАДНИК ЗЕНГИ ДРАЖЕНКО ПЕНИЋ О ЗЛОЧИНУ У РАКИТЈУ: Тунић је убио заробљеног војника, одузео сам му пиштољ

Foto Privatna arhiva

Ovo je o ubistvu vojnika JNA Marka Utržana iz Kikinde 30. septembra 1991. godine u logoru Rakitje, ispričao Draženko Penić, koji je tada bio komandir odeljenja u Prvom bataljonu Zbora narodne garde, koje je u Rakitju obezbeđivalo zarobljenike. On je ovaj iskaz dao pre tri godine hrvatskoj policiji, u Odelenju za ratne zločine.

Kada je Tunić po poternici Srbije uhapšen u Sloveniji 2020. godine Hrvatska je brzo, praktično preko noći pokrenula istragu o ratnim zločinima u Rakitju, kako bi mogla da zatraži da Tunić bude njima izručen, a ne Srbiji. To se i desilo i oni su ga pustili na slobodu. Ipak, kad su pokrenuli istragu i to protiv "NN počinitelja" morali su da saslušaju nekoliko svedoka, a među njima i Draženka Penića.
Ovaj zapovednik stražara u logoru Rakitje naveo je da mu je Tunić tada rekao da ga je vojnik napao i da je pokušao da pobegne.

- U prostoriji je bila još jedna osoba, ali ne mogu da se setim da li je bio zarobljenik ili gardista. Znam da sam gardisti, koji je došao po mene, rekao da ostane sa Tunićem, a ja sam otišao u kancelariju i pozvao civilnu policiju - ispričao je Penić.

On je hrvatskoj policiji kazao i da je Tunić bio stražar kod zarobljenih vojnika JNA, da ga je viđao u kasarni Rakitje, ali da nije sa njim posebno kontaktirao. Kazao je i da se seća događaja kada je jedan zarobljeni vojnik JNA navodno pao sa kreveta i da ga je bolela glava, a da su drugi gardisti komentarisali da ga je Branko Tunić maltretirao i tukao, a onda odveo u ambulantu u kasarni. Takođe se, kaže, pričalo da je Tunić zlostavljao i tukao zarobljenike.

Inače, u Rakitje gde je bio Centar za obuku MUP-a Hrvatske, su u septembru 1991. godine dovedeni vojnici JNA, koji su se predali u svojim kasarnama. Hrvati su pušteni kućama, a oko 40 Srba je odvojeno od drugih narodnosti i držani su zatvoreni u dve spavaone. Tu su ih u podrumu najgnusnije prebijali i mučili, a posle ubistva Marka Utržana prebacili u druge logore, odakle su kasnije pušteni na razmeni.

TUNIĆ ZAROBLjENIKU PRETIO UBISTVOM AKO NE SLAŽE

NA suđenju u odsustvu Branku Tuniću za ratne zločine u logoru Rakitje pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, pre nekoliko dana svedočio je zarobljeni vojnik JNA B. B, koji je ispričao da je bio u podrumu i video kad je Tunić repetirao pištolj, prislonio na usta Marka Utržana, opalio i ubio ga.

- Posle tog ubistva zapretio mi je da slučajno ne kažem da je on pucao, već da ispričam da je Marko hteo da mu otme pištolj, inače će i mene ubiti - kazao je B. B. navodeći da je Tuniće prethodno tukao Marka i da su im svima bile vezane ruke kada bi ih stražari tukli u podrumu.
I oštećeni D. D. je ispričao u sudu da mu je Tunić povredio ruku, a po povratku iz bolnice mu govorio da ga nije on udarao, već da je imao noćne more, pa pao sa kreveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!