OJADILA GRAĐANE OKO LEGALIZACIJE? Protiv Grozde u toku istraga zbog sumnje da jednom investitoru nije završila ugovoren posao

N. B. - J. D. Lj.

14. 08. 2021. u 10:00

GROZDA S. M. (71), koju je policija uhapsila zbog sumnje da je izvršila krivično delo prevare i na taj način od jednog beogradskog investitora uzela 35.000 evra, kako bi mu, navodno, legalizovala dva objekta na Zvezdari, saslušana je u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

ОЈАДИЛА ГРАЂАНЕ ОКО ЛЕГАЛИЗАЦИЈЕ? Против Грозде у току истрага због сумње да једном инвеститору није завршила уговорен посао

Foto N. Fifić

Za "Novosti" iz Tužilaštva pojašnjavaju:

- Osumnjičena je saslušana, a takođe ispitana su i dva svedoka u ovom slučaju. Ona je u pritvoru zbog sumnje da bi boravkom na slobodi mogla uticati na tok istrage, odnosno na svedoke. Pritvor joj ističe 20. avgusta, a do tada Tužilaštvo bi trebalo da ispita još jednog svedoka, nakon čega će se videti kako će se postupati dalje u ovom predmetu.

Grozdi S. M., inače advokatu, na teret se stavlja da je dovela u zabludu investitora, koji joj je na ime depozita dao 35.000 evra za legalizaciju. Sumnja se da je ona sačinila potvrde o depozitu sa krajnjim rokom okončanja ugovorenog posla ili povraćaja novca, pa iako je rok istekao i dalje je odbijala da investitoru vrati novac. Tvrdi se da ga je držala u zabludi da će mu izvršiti ugovorene poslove, što se nije dogodilo.

Slična prijava, sredinom oktobra prošle godine, stigla je i u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Naime, oštećeni Z. K. iz Surčina i Z. P. iz Beograda, podneli su prijavu protiv Grozde S. i još tri osobe, takođe za prevaru, tešku više od 200.000 evra.

Opet je reč o dobijanju rešenja o ozakonjenju objekta, sada oštećenih, kojima su navodno čak i otvoreno pretili ukoliko im ne isplate zahtevani novac. Reč je o benzinskoj pumpi sa pratećim objektima.

Kako se navodi u prijavi, Grozda S. M. je 2016. za navodnu legalizaciju primila 13.000 evra, a jedan od njenih "saradnika" je potom zahtevao dodatnih 13.000 evra za završetak posla. Oštećeni su, prema daljim tvrdnjama, to prihvatili, uz obavezu vraćanja novca ukoliko se posao ne završi. U međuvremenu su, piše u prijavi, oštećeni dali 1.000 evra na ime sopstvenih troškova, kako bi im na adresu bilo dostavljeno urađeno rešenje o ozakonjenju objekta, koji je bio predmet postupka.

Da zlo bude veće, osumnjičeni su, navodi se u prijavi, nastavili sa prevarom, pa su tako od oštećenih uzeli u nekoliko navrata ukupno još 58.000 evra.

Grozda S. M. je, po prijavi, 8. septembra 2017. pozvala Z. K. i Z. P. da dođu ispred Sekretarijata za legalizaciju u Ulici kraljice Marije, što su oni i učinili.

- Predala im je nalog za uplatu takse od 175.000 i takse od 75.000 dinara na ime ozakonjenja objekta, koje su oni platili - navodi se u projavi.

- Jedan od takođe osumnjičenih je 30. januara 2019. pozvao oštećene da im uruči rešenje o ozakonjenju, te su ga oni predali nadležnoj kompaniji radi realizacije ugovora o zakupu. Međutim, advokati kompanije javili su oštećenima da dokumentacija nije pravno valjana i da objekat nije legalizovan.

U međuvremenu, Grozda S. M. je, navodno, pretila oštećenima da će svu dokumentaciju poništiti i da se postupak neće završiti, da bi oni 31. juna 2019. sami otišli u prostorije Sekretarijata za legalizaciju, izvršili uvid u spis predmeta i utvrdili da rešenje nije doneto, već da je sačinjeno lažno o ozakonjenju, čime se Grozdi S. M. i ostalima prijavom stavlja na teret i falsifikovanje isprave.

Bez odgovora po prijavi

KRIVIČNU prijavu koja je podneta Tužilaštvu za organizovani kriminal u oktobru prošle godine, oni su prebacili u rad svojim kolegama u Više javno tužilaštvo u Beogradu. Naime, iz TOK su u januaru ove godine naveli da se prema podacima i prilozima koji su dostavljeni uz prijavu ne ukazuje na postojanje osnova sumnje da je reč o postojanju dela iz njihove nadležnosti. Kako je navedeno, eventualno se stiču elementi krivičnog dela prevare, što je nadležnost VJT. Prema onome što smo saznali, iz ovog tužilaštva podnosioci prijave još nisu dobili nikakav odgovor.

PRETNjE

U KRIVIČNOJ prijavi protiv advokata i ostalih troje osumnjičenih, navodi se i da su oni 10. jula 2019, prilikom sastanka, pretili oštećenom Z. K.:

- Ako nešto prijaviš nećeš se dobro provesti. Ne znaš ti ko smo mi.

Ova pretnja ponovljena je, tvrdi se, u više navrata, a čuo ju je i jedan svedok, koji je prisustvovao tom sastanku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna