LAZARA PEKLI PEGLOM, PA GA UGUŠILI VODOM: Optužnica protiv ekipe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića prepuna surovih detalja

E. H.

07. 08. 2021. u 10:00

OPTUŽNICA protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i 28 pripadnika njihove kriminalne grupe, prepuna je surovih detalja o mučkom ubistvu petorice mladića.

ЛАЗАРА ПЕКЛИ ПЕГЛОМ, ПА ГА УГУШИЛИ ВОДОМ: Оптужница против екипе Вељка Беливука и Марка Миљковића препуна сурових детаља

Lazar Vukićević i kuća u Ritopeku

Pored toga, okrivljeni Bojan Hrvatin, u svom iskazu, koji se citira u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, navodi da je grupa odgovorna i za još najmanje tri ubistva, pored ostalog i za Ljubomira Markovića Kiću.

Za monstruozne likvidacije Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoju, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića optuženo je ukupno njih 11, i to u saizvršilaštvu. Tužilac navodi da su krivična dela činili u Ritopeku, u ulici Livadice 3, u posebnoj prostoriji, koju su nazvali "klanica". U njoj su instalirali industrijsku mašinu za mlevenje mesa, kojom su mleli tela ubijenih.

U toj prostoriji su pod i zidove prekrili najlonom, a nakon ubistava su sve čistili hemijskim sredstvima kako bi sprali dokaze, odnosno biološke tragove, navodi se u ovom tužilačkom aktu. Većina detalja iz optužnice je na neki način poznata javnosti, osim surovog umorstva Lazara Vukićevića.

Jezive detalje, koji su zabeleženi i mobilnim telefonima, a te fotografije slate preko "Skaj" aplikacije, opisao je i optuženi Bojan Hrvatin, koji je učestvovao direktno u četiri ubistva. On je naveo da su 14. oktobra prošle godine, navodno posle saznanja da Vukićević prati Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odlučili da ga ubiju. Od svojih saradnika, Belivuk i Miljković su tražili da prema mladom Vračarcu budu "posebno surovi". Poslata je i poruka preko "Skaja": "Neka pati najviše"!

Vukićevića su namamili preko kriptovane poruke uz reči da je Belivuk otet i da ga treba likvidirati. Pošto su ga namamili u kuću u Ritopeku, Srđan Lalić mu je, navodi se u optužnici, vrelom peglom prelazio preko tela.

Okrivljeni Draganić, Miloš Budimir i Nemanja Đurić, kako se sumnja, stavili su mu svi zajedno gumeno crevo u usta, pustili vodu i ugušili ga, odnosno udavili. Njima se sutradan pridružio i Hrvatin, koji im je pomagao u uklanjanju delova tela i bacanju u Dunav.

Prvo ubistvo, kako se navodi u optužnici, ova grupa je počinila 16. juna 2020. Tada su namamili i likvidirali Aleksandra Gligorijevića Pukija. Navodno, Belivuk je posumnjao da ovaj navijač Partizana hoće da ga ubije snajperskom puškom. Namamili su ga pričom o kupovini povoljne droge, pa se u Beton hali sastao sa Markom Budimirom, koji ga je po zadatku Belivuka dovezao u Ritopek. Tamo su bili Belivuk, Draganić, Spasojević, Janković, Lalić i Miloš Budimir. Ubili su ga i delove tela bacili u Dunav. Stvari su potom polili benzinom i spalili.

Prema navodima Tužilaštva, 3. avgusta 2020. Belivuk, Miljković, Miloš Budimir, Janković, Đurić, Lalić, Spasojević, Tešić, Hrvatin i Draganić ubili su Gorana Veličkovića. Prethodno su ga namamili u Višegradsku ulicu pričom oko navodne kupovine oružja.

Foto: Printskrin

U aktu tužilaštva se navodi da su ga mučili, tukli, čupali mu nokte, jer je navodno želeo da ubije Miljkovića i Belivuka. Zatim ga je, kako se sumnja, Miljković sekirom udario u glavu i odsekao je. Na izmasakriranom telu napisali su "Korać p**", a te fotografije slali su kontakt brojevima Veličkovića, pa i samom Filipu Koraću, i međusobno delili uz poruku: "Vidi, lutko, Meksiko u sred Beograda". Potom su ga samleli i bacili u Dunav.

Na sastanak smrti, 10. novembra prošle godine, navodi se u optužnici, namamljen je i Zdravko Radojević, pod lažnom tvrdnjom da će mu prodati oružje, jer neko hoće da ga ubije. U "kući strave" u Ritopeku su ga skinuli, vezali, postavili dasku ispod glave i Veljko Belivuk ga je udario sekirom u vrat i odsekao mu glavu.

Prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, 9. decembra 2020. pripadnici ove kriminalne grupe ubili su Milana Ljepoju, jer je navodno bio pripadnik suparničke kriminalne grupe, koja je učestvovala u pokušaju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini. Namamili su ga pričom o kupovini blindiranog vozila, a Ljepoja je prihvatio ovu lažnu ponudu. Tukli su ga, mučili, ispitivali o delovanju suparničkih kriminalnih grupa i o navodnom učestvovanju u pokušaju ubistva Zvicera. Tužilac tvrdi da su Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković stezanjem kese navučene preko glave i žicom oko vrata ubili Ljepoju, fotografisali njegovo izmasakrirano telo, a potom slike slali kontaktima iz njegovog telefona.

Prema dokazima koje su prikupili tužilac Mladen Nenadić i dvojica zamenika Saša Ivanić i Zoran Babić, Marko Miljković, Belivukova desna ruka, smišljao je prevare kojima su žrtve namamljivane do mesta gde su ih članovi grupe kidnapovali.

- Taj bunker-štek u Ritopeku se nalazi kada se uđe u garažu, ispod zadnje police skine se deo, ubaci se šraf debeli koji je stajao tu i poprilično se zapne, a onda se otvaraju velika betonska vrata - objasnio je Hrvatin kako da se pronađe ta prostorija.

OVO NI U MEKSIKU NISMO VIĐALI

PREMA tvrdnjama Bojana Hrvatina, Miljković je u telefonu imao veliku kolekciju fotografija izmasakriranih ljudi, ali nisu u pitanju bile samo njihove žrtve:

- Voleo je da (slike) drži u telefonu, ne znam iz kog razloga, ali je voleo i imao je pun telefon tih slika - i onoga što mi nismo radili. Imao je slike koje su uradili kontra, pa su slali nama. Trup ceo sa odsečenom glavom, tu konkretnu sliku mi je pokazao i rekao da to nismo mi uradili, već "škaljarci".

Navodno, Miljković je govorio da su mu iz Crne Gore stizale poruke:

"Ovo nijesmo ni u Meksiko viđali što vi činite tu".

ZABRANA ULASKA U CRNU GORU

NEKADAŠNjEM vođi navijačke grupe, Veljku Belivuku optuženom za niz teških krivičnih dela u Srbiji, zabranu ulaska u Crnu Goru "skinuo" je sin bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori Zorana Lazovića, Petar, zaposlen u Agenciji za nacionalnu bezbednost (ANB), preneli su u petak pojedini mediji. Zabrana ulaska u Crnu Goru Belivuku je skinuta početkom 2020. godine, a on je novonastalu situaciju iskoristio da poseti Radoja Zvicera, za kojim tragaju srpska i crnogorska policija još od hapšenja Belivuka u februaru.

VULIN: ZNAMO KO JE POSEDOVAO "SKAJ"

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je u petak da MUP ima operativna saznanja ko je sve posedovao "Skaj" aplikaciju, da će to istražiti i saznati.

- Ne znajući da će biti razbijena "Skaj" aplikacija i da će biti srušena, Ministarstvo unutrašnjih poslova je tražilo da se zakonski sankcioniše i da svako posedovanje i upotreba takvog telefona, odnosno takve aplikacije bude krivično delo - rekao je Vulin, navodi se u saopštenju MUP.

"Skaj" aplikacija, kako navodi, nije nešto što koriste obični ljudi, veoma je skupa, zamišljena je na globalnom, na svetskom nivou da bude potpuno kriptovana, da ne možete ni na koji način legalnim metodama i sredstvima da pratite komunikaciju na toj aplikaciji.

- Ona je u proteklih nekoliko meseci, radom više policija, mislim na francusku, holandsku, belgijsku i nadležne službe Evropola srušena, potpuno je dešifrovana - poručio je Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

IZBODEN MUŠKARAC U KRUŠEVCU: Lekari mu se bore za život