NA OPTUŽNICI 31 IME: Tužilac za organizovani kriminal o zverstvima Belivukove grupe, kraj prvog dela istrage 30. jula

Z. USKOKOVIĆ

23. 07. 2021. u 21:48

ČETRDESETAK fotografija, monstruozno svedočanstvo o zlodelima za koje je osumnjičena kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prikazano je u petak novinarima u istražnoj prostoriji Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK).

НА ОПТУЖНИЦИ 31 ИМЕ: Тужилац за организовани криминал о зверствима Беливукове групе, крај првог дела истраге 30. јула

Oružje pronađeno kod članova kriminalne grupe

Tužilac Mladen Nenadić, koji na ovom predmetu radi sa dvojicom svojih zamenika, rekao je da podizanje optužnice protiv, zasad, 31 osumnjičenog, može da se očekuje sledećeg petka, 30. jula!

Oglašavanje TOK, prema rečima Nenadića, usledilo je povodom svakodnevnih medijskih napisa u vezi sa istragom koja je u toku, ali i brojnih zahteva novinara za informacijama. Da bi prekinuli svaki vid spekulacija, prisutnima su prikazane stravične scene, zabeležene u aplikaciji "Skaj", a do kojih su naši istražni organi došli posredstvom međunarodne pravne pomoći.

- U toku istrage pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala su kroz međunarodnu operativnu policijsku saradnju došli do materijala koji su osumnjičeni imali na platformi "Skaj" - naveo je tužilac Nenadić. - Nakon toga je TOK od pravosudnih organa jedne zemlje EU pribavilo kompletan dokazni materijal, među kojima su i fotografije, ali i video i audio-zapisi, koji se odnose na događaje i lica koja su pod istragom.

Osim naredbe, do danas je došlo i čak do šest proširenja istrage. Osumnjičeni se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teška ubistva, nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, ilegalno držanje oružja, otmice i silovanje.

- Tokom dosadašnje istrage naloženo je više od 300 veštačenja, prikupljeni su brojni materijalni dokazi sa lokacija za koje postoji sumnja da su mesta izvršenja krivičnih dela, obavljeno je više uviđaja, saslušani su osumnjičeni, svedoci, ali i oštećeni - sumirao je dosadaši rad tužilac Nenadić, koji je dobio ubrzanje hapšenjem kriminalne grupe 4. februara ove godine.

Prisutnim predstavnicima medija rečeno je da su sve dokaze, uključujući i stravične fotografije, mogli da pogledaju osumnjičeni, njihovi branioci, oštećene porodice, kao i njihovi pravni zastupnici. Pojedini roditelji, kako je precizirao tužilac, hteli su da vide samo fotografije svojih najmilijih dok su još bili živi, ali ne i one, nastale posle njihovog ubistva i tokom sakaćenja.

- Na ovim fotografijama su Aleksandar Gligorijević Puki, Zdravko Radojević, Goran Veličković Goksi i Milan Ljepoja - rekao je prvi čovek TOK. - Posedujemo i snimke Lazara Vukićevića, ali njih ne možemo da prikaženo, jer njegovu porodicu još čekamo da dođe i da im predočimo dokaze.

Prema rečima Nenadića, prizori na kojima je Vukićević, mnogo su monstruozniji i jeziviji od ovih koji su u petak prikazani u istražnoj prostoriji. Inače, jezive fotografije koje su prikazane novinarima prvi put su objavljene u javnosti.

- Dvojica kolega i ja, koji radimo na ovom slučaju odlučili smo da vam pokažemo ono što možemo u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku - rekao je Nenadić. - TOK je od Eurodžasta i Europola dobio posebne pohvale i ovaj predmet je ocenjen kao najznačajniji i najobimniji, koji se vodi u Evropi.

DOKAZI O JEZIVOM MUČENjU

NA fotografijama su zabeleženi poslednji trenuci četiri žrtve, a neke su nastale i neposredno pre njihovog ubistva. Oteti i ubijeni mladići su komadani, sečeni su im udovi, glave... Svaki od tih monstruoznih postupaka je zabeležen posredstvom "Skaja". Na njihovi telima su noževima urezivane uvredljive reči, poput: "K...c", "P...a"... Koliko je osumnjičena ekipa bila monstruozna, pokazuju i prizori da su žrtvama odsečenu glavu stavljali na donji deo leđa, između nogu... i da su tako fotografisani, što je slato drugim pripadnicima grupe ili nalogodavcima. Novinarima su u petak prikazane originalne fotografije, bez zamućivanja i blurovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024