"NOVOSTI" SAZNAJU: Počinje ponovljeni postupak trojici napadača na opozicionare i policijskog službenika

S.BABOVIĆ

12. 05. 2021. u 20:05

SUTRA od 11 sati pred Višim sudom u Kruševcu počinje ponovljeni postupak protiv Miloša Šaponjića (39), Marka Živkovića (30) i Danijela Gmijovića (30),nakon što je Apelacioni sud u Kragujevcu 17.marta usvojio žalbe dvoje advokata odbrane i poništio prvostepenu presudu o višegodišnjim zatvorskim kaznama za napadače na tadašnjeg lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i opozicionog aktiviste Bobana Jovanovića, i Dejana Palibrka pripadnika Policijske uprave Kruševac.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Почиње поновљени поступак тројици нападача на опозиционаре и полицијског службеника

Foto: S.Babović

Kako nezvanično saznaju “Novosti”, Više javno tužilaštvo će najverovatnije delimično korigovati optužni akt, a osim ovih izmena, drugih “novina” u samom postupku neće biti.

Prema nezvaničnim saznanjima “Novosti”, u ponovljenom postupku sudiće Sudsko veće sa istim predsedavajućim Draganom Zdravkovićem, a slučaj će u ime VJT ponovo voditi Srđan Živić,zamenik javnog tužioca.Kako su “Novosti” prve objavile,odluka Apelacionog suda u Kragujevcu odnosila se na poništenje zatvorske kazne od po 3,5 godine za Marka Živkovića-Buvca i Danijela Gmijovića-Caftu,dok je Milošu Šaponjiću-Šapi poništena četvorogodišnja jedinstvena zatvorska kazna zbog istog krivičnog dela i napada na službeno lice.

 U obrazloženju odluke Apelacionog suda u koju su “Novosti” imale uvid spominju se,između ostalog, određene nejasnoće u odluci prvostepenog suda i uvažavanje žalbe na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. Apelacija navodi u rešenju i da će “prvostepeni sud otkloniti nedostatke na koje mu je ukazano rešenjem, ponoviti ranije izvedene dokaze i sveobuhvatno analizom svih činjenica i okolnosti,imajući u vidu i žalbene navode o kojima nije u rešenju bilo reči,doneti pravilnu i zakonitu odluku za koje će dati dovoljne,jasne i neprotivrečne razloge”.

Ceo slučaj koji je dobio sudski epilog dogodio se novembra 2018.godine uoči tribine tadašnjeg Saveza za Srbiju,koja je trebalo da se održi u Mesnoj zajednici Rasadnik.Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu marta 2019.godine, a suđenje je već jednom ponavljano zbog uvaženog zahteva odbrane za izuzećem Zdravkovićevog prethodnika, predsedavajuće Sudskog veća Biljanu Toššković-Surlu.Tokom ranijeg posutpka promenio se i punomoćnik oštećenih,jer je Jovanovića i Stefanovića pre Vladimira Todorića, zastupao advokat Ivan Ninić.

Foto: S.Babović

 

Prvostepena presuda doneta je septembra prošle godine.Obrazlažući presudu,sudija Dragan Zdravković podvukao je da je tužilaštvo u svemu dokazalo krivična dela koja se okrivljenima stavljaju na teret,a da je sudnašao da su predložene kazne srazmerne.

-Okrivljeni su bili u povoljnom položaju, jer im se sudi po zakonu koji je bio na snazi u trenutku kada se krivično delo i dogodilo, dok zakon koji je stupio na snagu od 1.decembra,2019,predviđa veće kazne-naveo je između ostalog predsedavajući Sudskog veća Dragan Zdravković.

Oštećeni Boban Jovanović rekao je da nije zadovoljan visinom kazni.

-One su zapanjujuće male,pogotovo što se za prvooptuženog radi da je napao i službeno lice za koju je dobio izuzetno nisku kaznu-rekao je Jovanović.

PROCES

ODBRANA je tokom celog postupka tvrdila da krivica nije dokazana,da političkih motiva nije bilo, a okrivljeni su izjavili da su učestvovali u tuči i da nisu znali ko je Stefanović. Oštećeni Stefanović i Jovanović ostali su pri izjavama da misle da su napadnuti zbog politike, inistirajući da je okrivljenima trebalo da se sudi zbog pokušaja ubistva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri