POČINJE PRVI PROCES PROTIV KRVNIKA OVK: Imenovane sudije u postupku protiv Saljiha Mustafe

Tanjug

06. 05. 2021. u 18:32 >> 18:41

SUDIJE Specijalizovanih veca Kosova Roland Dekers, Mapi VeltFolju i Žilber Bitij imenovani su za članove pretresnog panela u slučaju koji Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu vodi protiv nekadašnjeg pripadnika OVK Saljiha Mustafe.

ПОЧИЊЕ ПРВИ ПРОЦЕС ПРОТИВ КРВНИКА ОВК: Именоване судије у поступку против Саљиха Мустафе

Statusna konferencija u Hagu / Foto printskrinStatusna konferencija u Hagu

Odluku o imenovanju sudija donela je predsednica suda Ekaterina Trendafilova, koja je za rezervnog sudiju imenovala Vladimira Mikulu.

Imenovanje je, kako se navodi u saopštenju suda, usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spisi predmeta protiv Saljiha Mustafe biti spremni za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja 2021.

Bivši oficir OVK Saljih Mustafa je prvi optuženik Haškog suda koji je uhapšen i protiv koga je počeo proces, a uhapšen je 24. septembra i dan kasnije je iz Prišitne prebačen u Hag.

Predmet protiv Mustafe je prvi koji je spreman za prosleđivanje jednom pretresnom panelu.

Sud u Hagu saopštio je da je Mustafa počinio zločine nad najmanje šest osoba na jednom imanju na Kosovu koje je služilo kao zatvor, dodajući da su „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor“. Dodali su da je u periodu od 19. aprila jedan zatvorenik bio ubijen.

Sud je osnovan 2015. godine pod zvanicnim nazivom Specijalizovana veca Kosova. Mandat suda je da krivicno goni počinioce zločina na Kosovu 1998-2000, a proistekao je iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK na Kosovu i u Albaniji.

PRVI PROCES KRVNICIMA OVK

Nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu i Metohiji 1999. godine uskoro će početi suđenje pred Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

To će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Specijalizovana veća su saopštila da je predsednica suda Ekatarina Trendafilova tim povodom imenovala tročlano sudsko veće koje će suditi Mustafi, pošto će mu sutra biti predati spisi predmeta.

Ovo sudsko veće najpre će zakazati statusnu konferenciju za pripremu suđenja i dati rokove za podnošenje svih neophodnih podnesaka odbrane i tužilaštva sudu, saopšteno je iz Haga.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine.

Tereti se optužnicom za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta