PRESUDA ŽELJKU RUTOVIĆU SLEDEĆE NEDELJE: Odbrana sve osporava u završnoj reči

S. J. M.

10. 11. 2023. u 14:03

PRVOSTEPENA presuda Željku Rutoviću zbog ranjavanja Predraga Rankovića Peconija u hotelu "Prag" 2017. godine biće izrečena u Višem sudu u Beogradu 16. novembra.

ПРЕСУДА ЖЕЉКУ РУТОВИЋУ СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ: Одбрана све оспорава у завршној речи

Foto Instagram

Suđenje mu je okončano, a danas su iznete i završne reči. Tužilac Danijela Jokanović navela je da je dokazano da je izvršio krivična dela nedozvoljeno nošenje oružja, nanošenje teških telesnih povreda oštećenom i nasilničko ponašanje. Ona je ukazala da su pojedini svedoci svoje iskaze upodobili odbrani, jer su rekli da ništa nisu videli, a sve vreme su bili tu u vodokrugu. Ukazala je i da je diskutabilno što se okrivljeni poziva na amneziju konkretnog događaja i da se niko od lekara o tome nije izjasnio.  Predložila je sudu da mu kao otežavajuću okolnost uzme to što je duže vreme bio nedostupan pravosudnim organima, da ga oglasi krivim i osudi po zakonu.

Rutovićev branilac Sonja Manojlović navela je da ne postoji dokaz da je Rutović izazvao sukob i da tok događaja nije onakav kakav je opisan u optužnici. Sve je započelo, kako kaže, kada je Rutoviću Danijela Mijatović uputila niz uvreda i provokacija u šta se umešao Ranković, ustao i krenuo ka delu stopla gde je Rutović.

- Tu se prvo rvao sa čovekom u beloj košulji, Neđeljkom Muminom, a Rutović je ustao kada je čuo pucanj i kada se uplašio za život prijatelja - kazala je branilac. - Činjenica je da je oštećeni povređen, ali nijedan svedok nije video pištolj u Rutovićevim rukama, niti se to vidi na snimku. Sud je gledajući snimak konstatovao da on u rukama ima nešto što liči na pištolj, a na osnovu toga Rutović ne može biti osuđen, jer nije dovoljna pretpostavka, mora da bude nesporno.

Branilac je ukazala da je na licu mesta pronađena i jedna čaura drugog kalibra i da se ne može tvrditi da je Rutović oštećenom naneo teške povrede. 

- On je zadobio lake povrede nastale od bacanja čaša i flaša okrivljenog. Rutović nije izvršio nasilničko ponašanje, jer nije imao umišljaj. On je panično reagovao kada je začuo pucanj. Dugo se leči od teške bolesti i zato kod njega postoji povišena emocinalna napetost i nizak prag tolerancije. Veštaci su rekli da je bio u afektu straha visokog intenziteta i bitno smanjene uračunljivosti. On je u to stanje doveden bez svoje krivice uvredana i poniženjima te devojke i reakcijom oštećenog. Imao je suženje svesti što je dovelo do smanjenog upamćivanja.

Sonja Manojlović je zamolila sud da ima u vidu Rutovićevo teško zdravstveno stanje i da bi prekidanje lečenja za njega bilo fatalno.

Inače, Rutović je na suđenju u njegovom odsutvu 2019. godine, već osuđen na četiri i po godine zatvora za ova krivična dela, ali je tražio da mu se ponovo sudi u prisustvu. Njegov branilac tvrdi da je tada bio u SAD i Italiji na lečenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu