"OSEĆALA SAM SE ZAROBLJENO": Oštećena Ivana Velinović svedočila na suđenju Miroslavu Miki Aleksiću

S. J. M.

11. 04. 2023. u 20:00

NA suđenju vlasniku dramskog studija "Stvar srca" Miroslavu Miki Aleksiću u Višem sudu u Beogradu juče je svedočila oštećena Ivana Velinović, koja je optužila Aleksića da je silovao od početka novembra 2018. do kraja januara 2019. svakog utorka u toku i na kraju časova i sredinom maja 2019. godine.

ОСЕЋАЛА САМ СЕ ЗАРОБЉЕНО: Оштећена Ивана Велиновић сведочила на суђењу Мирославу Мики Алексићу

Foto: S. J. M.

Kazala je da je tih meseci povraćala i plakala u svoja četiri zida, kada su joj mama i tata na poslu, a da se ponašala normalno kada je izlazila iz kuće. Navela je da nije znala kako da prekine sa časovima, jer je bila godinama deo te zajednice, kako da to objasni roditeljima i ubeđivala je sebe da se to ne dešava.

- Jesto li videli na filmu kako izgleda silovanje - pitao je Aleksićev branilac Zoran Jakovljević.

- Jesam - odgvorila je oštećena.

- Je li se vama to desilo, da li vavs je Mika udarao, šamarao, čupao za kosu, pretio, ucenjivao? - nabrajao je branilac.

- Nije.

- Da li vam je pripadnost grupi važnija od psihičkog i fizičkog zdravlja - nastvaio je Jakovljević.

- Nije, ali ja tad nisam imala svest o tome, to sam shvatila u jednom periodu kasnije - odgovorila je Velinović.

- Da li je normalno da neko ko je silovan ide ponovo kod silovatelja da bude silovan? - pitao je Jakovljević.

- Ja nisam na njega gledala kao silovatelja, nisam verovala da može da me povredi, bezuslovno sam mu verovala, ne znam to da objasnim. Shvatala sam to kao nešto loše, da treba da se borim, ali sam potiskivala to što se dešavalo. Mika mi je bio kao član porodice, kojem sam verovala. Nisam odlazila, u toj grupi sam imala prijatelje, bio je veoma jak osećaj pripadnosti, obožavala sam časove Biljane Mašić i Ivana Zarića.

Foto: S.J.M.

- Da li ste silovani? - pitao je branilac.

- Mislim da sam zlostavljana - odgovorila je oštećena devojka.

- Da li ste silovani? - ponovio je pitanje.

- Mislim da jesam - odgovorila je Ivana Velinović, objašnjavajući da nije želela da se to dešava, da joj je bilo užasno, da je dodirivao...

- Imali ste priliku da odete tokom silovanja, je li vas on vezao, objasnite zašto niste napustili lice mesta? - nastavio je sa pitanjima Jakovljević.

- Nisam bila vezana, ali to ne znači da se nisam osećala zarobljeno i da mogu da odem - odgovorila je oštećena.

- Je li on imao nož, pištolj, jeste li bili zaključani, je li vam zalepio šamarčinu i rekao nemoj slučajno da odeš? - pitao je Jakovljević.

- Nije imao, nisam bila zaključana, ali nisam osećala da mogu da odem. Plašila sam se - odgovorila je Ivana.

- Čega? - pitao je branilac.

- Išla sam u studio godinama, lakše mi je bilo da ubedim sebe da se to ne dešava, nego da se suočim. Plašila sam se njega, šta će biti posle, bilo me je stid i sramota da i sebi priznam da je to što mi se dešava užasno i ostajala sam - odgovorila je oštećena, navodeći i da nije znala kako roditeljima da objasni zašto više neće da ide u Mikin studio.

Ona je ispričala da Mika za nju nije bio stranac, niti je to ličilo kao da vas na ulici napadne stranac, pa se braniš, već ga je gledala kao oca.

- Da li ste želeli da pobegnete - nastvaljao je Jakovljević.

- Nisam želela da mi se to dešava. Želela sam da napustim lice mesta - odgovorila je Ivana.

Ivana Velinović je odgovarajući na pitanja kazala da joj je Mika početkom maja rekao da će da je sprema za glumu, da nije znala da je on tada imao zdravstvenih problema i da je 6. maja radio biopsiju prostate i da se ne seća da li je u tom periodu dolazio na časove. Ispričala je da joj je 16. maja preminula baka i da je javila da ponedeljak i utorak neće doći na časove, a da joj je Mika poslao poruku da dođe u sredu.

- Da li vi znate da Mika ne zna da piše poruke - pitao je Jakovljević i posle toga je nakon tri sata prekinuto suđenje, a ispitivanje oštećene će se nastaviti na sledećem pretresu u maju.

RASPUST ILI NE?

Ivana Velinović je Miku prijavila da je napastvovao 15. janura 2019. godine posle časa i da je tad zakasnila na rođendan najbolje drugarice, jer je izašla posle 11 sati uveče.

- Je li u studiju tada bio raspust? - pitao je branilac Jakovljević.  

- Ne sećam se kada je bio raspust. Mislim da studio nije radio za Novu godinu i Božić - odgovorila je oštećena.

- Bio je raspust - naveo je branilac.

Ona je ispričala da je posle tih dešavanja nakon časova plakala kad je izlazila i da je drug Matija Ilić ispred čekao, pa bi mu rekla da je Mika bio loš prema njoj, ali nije mu objašnjavala šta je bilo. Kazala je da je Matiji sve ispričala u leto nakon što su upisali glumu na FDU i to najviše zbog njegove sestre, koja je, takođe, bila u Mikinom studiju. Branilac Jakovljević je predičio Matijin iskaz u tužilaštvu, gde je rekao da mu je Ivana sve ispričala u maju i da je posle nastavila da ide na časove, a ona je objasnila da je možda pogrešila da je bilo leto, ali je svakoako bila 2019. godina.

KAKO SU SE OKUPILI

OŠTEĆENA Ivana Velinović je kazala da je kad je bila četvrta godina gimnazije srela Taru Đurašinović i Mariju Đikić, koje su je pitale šta se dešava kod Mike i da im je ona ispričala:

- Posle me je otprilike u maju ili početkom juna zvala Milena Radulović i njoj sam sve ispričala i kako se osećam. Tara je predložila da popričam sa njenim ocem koji je advokat. Razgovarali smo u njegovoj kancelariji, ispričala sam mu suštinu, da me je Mika vodio u kancelariju i kako je to izgledalo. On je rekao da nema dokaza, da nije siguran da li bi se to sve moglo dokazati, da bi dugo trajalo, da smo mi deca. Bio je potrešen, jer je i njegovo dete išlo u tu grupu kod Mike. U tom momentu moji roditelji nisu ništa znali, lakše mi je tada bilo da pričam sa nepoznatim čovekom. Bilo me je stid, nisam želela da ih povredim i ispričam, jer bi oni krivili sebe što su me vozili na časove i što nisu ništa primetili. Mislim da je i Milena pričala sa advokatom. Mene je kontaktirala, jer je želela da to prestane da se dešava i da moramo da kažemo, ali smo prijavili policiji tek kasnije, kad se to Jefimiji desilo. Milena mi je tad rekla da ne idem na poslednji čas, ali sam otišla da bih se pozdravila sa drugarima iz grupe i da Miki kažem da ne sme to da radi nikome, ali nisam rekla.

Ona je ispričala da je sa Goranom Đurašinovićem pričala u junu pre prijemnog na FDU, a on je u iskazu kazao da je bilo posle u julu.

Ivana je ispričala da je Jefimija pozvala, a da je broj telefona dobila preko drugarice iz grupe. One se nisu družila,ali su se poznavale iz studija, jer su im se grupe preklapale. Branilac Jakovljević kaže da Jefimija tvrdi da su one nju pozvale. Bile su i kod Milene i kod Jefimije kući u decembru 2020. godine pričale o svemu o odlučile da prijave Miroslava Aleksića. Posle toga je ispričala roditeljima.

ISPRIČALA DRUGARICAMA

ODGOVARAJUĆI na pitanja branioca Ivana Velinović je kazala da je drugarici Teodori Došen ispričala šta joj se desilo dok su još bile u dramskom studiju, ali da su posle prestale da se druže. Odgovorila je da joj nije tražila da bude svedok i da tada još nisu razmišljale o prijavljivanju Mike. Navela je da je Saši Sinđelić i Milici Stolić, koje su bile mlađe i sa kojima je bila u grupi, a koje su nameravale da naredne godine upišu glumu, u septembru ili avgustu 2019. godine ispričala šta se dešava u studiju i da ne idu na te časove.

- Milica je nastavila da ide u studio, ali je odustala od glume i upisala produkciju, a Saša je prestala da ide u studio. Ja u tom periodu nisam smela da prijavim policiji, nisam bila dovoljno hrabra. Nisam tad njih dve pitala da svedoče, nismo razgovarale o kriviučnom postupku. Sa njima više nisam u kontaktu - kazala je Velinović odgovarajući na pitanja branioca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024