PJETER ŠALJA SUĐENJE U HAGU PRATI IZ PRITVORA: Svedokinja ispričala da je muž posle mučenja u Kukešu godinama imao noćne more

S. J. M.

29. 03. 2023. u 13:53

BIVŠI komadant u takozvanoj OVK Pjeter Šalja, kojem se sudi u Specijalnom sudu Kosova u Hagu za ratne zločine nad civilima u logoru Kukeš u Albaniji 1999. godine, zatražio je danas da sva svedočenja zaštićenih svedoka budu javna, a ne da se delovi odvijaju na zatvorenom suđenju. Njegov branilac Žan Luis Gilisen preneo je taj zahtev sudu, navodeći da suđenje mora biti javno da bi bilo pravično.

ПЈЕТЕР ШАЉА СУЂЕЊЕ У ХАГУ ПРАТИ ИЗ ПРИТВОРА: Сведокиња испричала да је муж после мучења у Кукешу годинама имао ноћне море

Foto AP

- Optuženi je odlučio da ne prisustvuje suđenju, jer je veći deo zatvoren za javnost - naveo je Gilisen. - On je juče zvao neke poznanike u Belgiji, koji su mu rekli da ne razumeju ništa od onoga što se dešava u sudnici, jer se svedočenje stalno prekida i sluša na zatvorenoj sednici. Njemu je problem što se neke stvari ne čuju u javnosti. Šalja se nije povukao jer se plaši svedoka, već se ne oseća dobro i sa njim je u pritvoru kad smo se sreli bilo teško komunicirati.

Šalja inače današnje suđenje prati iz pritvora preko video-veze.

Printscreen/Sud: SVK

Zastupnik žrtava Sajmon Lous je na ovaj predlog odbrane odgovorio da bi apsolutni prioritet trebalo da bude bezbednost i zaštita svedoka, pa i ako to zahteva da suđenje bude zatvoreno za javnost. Kako je naveo, to je sve proizvod realnosti Kosova i to je tema koju su više puta pominjale različite sudije i svedoci u Specijalnom sudu.

Inače, svoje svedočenje je danas nastavila i završila zaštićena svedokinja pod brojem 06, inače Albanka sa KiM, čijeg muža je OVK otela u Albaniji 1999. godine i držala zatočenog u logoru Kukeš 14 dana.

- Kao posledicu mučenja, torture i stresa koje je tamo doživeo, posle puštanja na slobodu moj muž je dobio dijabetis, zbog čega je kasnije izgubio vid, teško se kretao i imao probleme sa bubrezima. Imao je i psihičke probleme, pet-šest godina posle je pio lekove za smirenje, lečio se, ali je imao noćne more, vikao je u snu, budio se uznemiren usred noći i nije znao gde se nalazi. Sve su to posledice mučenja u Kukešu. Posle je preminuo - ispričala je svedokinja, ponavljajući da joj je suprug rekao da su ga u Kukešu između ostalih prebijali Pjeter Šalja, Sabit Geci i Džemšit Krasnići, koje je prepoznao.

Ona je ispričala i da su posle rata prijavili otmicu i mučenje supruga sudu na KiM i da su ćerke morale da napuste studiranje, jer se se plašili za njihovu bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KUVAR PRIZNAO UBISTVO U TOPUSKOM: Tvrdio da je bio napadnut, da je pucao u strahu