LETIĆ U PRITVORU, KAJKIĆU SE SUDI U ODSUSTVU: Počeo glavni pretres Draženu Letiću iz Sremske Mitrovice, zbog špijunaže

S. KOSTIĆ

07. 02. 2023. u 16:38

U VIŠEM sudu u Sremskoj Mitrovici, u utorak je održan glavni pretres bivšem pripadniku MUP-a Srbije Draženu Letiću (50) iz Sremske Mitrovice, protiv kojeg je tužilaštvo podiglo optužnicu za špijuniranje za Sigurnosno- obaveštajnu agenciju Hrvatske (SOA), te da je obezbedio lažne dokumente kojim je Branimir Glavaš pokušao da spreči istragu protiv sebe.

ЛЕТИЋ У ПРИТВОРУ, КАЈКИЋУ СЕ СУДИ У ОДСУСТВУ: Почео главни претрес Дражену Летићу из Сремске Митровице, због шпијунаже

POSTUPAK Dražen Letić i kokain koji je iz Urugvaja švercovan u Švajcarsku

Pored Letića u sudnici se nije pojavio Nikola Kajkić (48) koji je u vreme podizanja optužnice bio inspektor u Odeljenju za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-sremskoj, kao i predsednik Nacionalnog sindikata policije Hrvatske. Kajkić je imao formiranu saradničku mrežu za prikupljanje obaveštajnih informacija, za vrbovanje lica sa ovih prostora za saradnju sa hrvatskim pravosuđem, kao i za dolaženje do dokumentacije koja bi bila zloupotrebljena u spoljnopolitičke svrhe, u cilju diskreditacije Srbije.

- Na ovom ročištu saslušana su tri svedoka. Kajkić nije došao na glavni pretres i njemu se sudi u odsustvu.- kaže za ''Novosti'' sudija Miodrag Rosić.

PRIKUPLjAO INFORMACIJE

Tokom istražnih radnji BIA je prikupila podatke da je Letić po nalozima pripadnika hrvatskih  bezbednosnih i političkih struktura u Srbiji prikupljao obaveštajne informacije i prenosio ih SOA.

Prvostepenom presudom Višeg suda, Letić je bio osuđen na pet godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Novom Sadu ukinuo i postupak vratio na početak.

Dražen je uhapšen 13. jula 2019. godine u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švajcarske i to kao član kriminalne grupe Majkla Dokovića, čija organizovana grupa je pokušala da prokrijumčari 600 kilograma kokaina vrednog oko 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku.

Letić koji je bio poznat u kriminalnim miljeima tokom istrage koju je vodila Bezbednosno- informativna agencija, došlo se do dokaza da je šest godina radio za hrvatsku obaveštajnu službu i to za novčanu nadokanadu.

Od hapšenja, Letić se nalazi u pritvorskoj- jedinici KPZ- a u Sremskoj Mitrovici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024