GUCATIJU I HARADINAJU SMANJENA KAZNA ZA TRI MESECA: U Hagu danas osuđeni na četiri godine i tri meseca zatvora

S. J. M.

02. 02. 2023. u 15:46

ŽALBENO veće Specijalizovanog suda Kosova pravosnažno je danas osudilo predsednika Udruženja veterana takozvane OVK Hisnija Gucatija i njegovog zamenika Nasima Haradinaja, jer su obelodanili tajnu dokumentaciju specijalizovanog tužilaštva iz istrage o zločinima pripadnika OVK krajem devedesetih. Proglasilo ih je krivim, ali im je kaznu zatvora od četiri i po godine smanjilo za tri meseca i osudilo na četiri godine i tri meseca zatvora.

ГУЦАТИЈУ И ХАРАДИНАЈУ СМАЊЕНА КАЗНА ЗА ТРИ МЕСЕЦА: У Хагу данас осуђени на четири године и три месеца затвора

Foto: Foto/Arhiva Novosti/Jutjub/RTV Dukagjini/Oxygen

Gucati i Haradinaj ostaju u pritvoru dok se ne završe pripreme za njihovo prebacivanje u zemlje gde će izdržavati kazne. Inače, Gucati je ozbiljno slušao izricanje presude, dok se Haradinaj kao i prošli put cinično smešio.

Žalbeno veće odbilo je skoro sve njihove žalbe i osudilo ih je za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, otkrivanje identiteta svedoka i za obelodanjivanje poverljive dokumentacije. Oslobođeni su po tački 2, koja se na neki način poklapa sa tačkom 1 za ometanje u radu službenih lica. Ova pravosnažna presuda je donešena većinom glasova tročlanog veća, uz izdvajanje mišljenja sudije Kai Ambosa, koji bi ih oslobodio za to ometanje u radu i osudio na četiri godine zatvora.

Predsedavajuća sudija Mišel Pikar kazala je da to što su objavili identitete samo šest osoba zaštićenih svedoka ne znači da nisu počinili krivično delo i da su zaštita i bezbednost svedoka osnova svakog pravosuđa. Utvrđeno je da su to uradili sa umišljajem i da u prvoj presudi nije pogrešeno kada je navedeno da su ozbiljno pretili osobama koje su dale iskaz tužilaštvu. Takođe je navela da su utvrdili da su dokumenta koja su obelodanili bila verodostojna i poverljiva i da je prvostepeno veće pravično sudilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Bezbednost u saobraćaju kao značajan element održive mobilnosti i ESG standarda