OSUĐEN NA 40 GODINA, PA PUŠTEN DA ŠETA: Kako je teklo izricanje presude Zoranu Marjanoviću u Višem sudu u Beogradu

Z. USKOKOVIĆ

23. 07. 2022. u 07:52

IZRICANjE prvostepene presude Zoranu Marjanoviću, optuženom da je 2. aprila 2016. godine ubio suprugu Jelenu, pretvorilo se juče u svojevrstan skandal.

ОСУЂЕН НА 40 ГОДИНА, ПА ПУШТЕН ДА ШЕТА: Како је текло изрицање пресуде Зорану Марјановићу у Вишем суду у Београду

Foto Instagram

Kada je sudija Jelena Škulić saopštila da je kriv i da se osuđuje na 40 godina zatvora, advokati su demonstrativno napustili sudnicu uz povik: "Sramota, ovo je vaš put da pređete u Apelacioni sud!"

Marjanović je, potom, u pratnji porodice, išetao iz Palate pravde, seo sa članovima porodice u obližnji kafić, a zatim produžio do svoje kuće u Borči, gde ga je policija dva sata kasnije uhapsila i odvela u pritvor!

Najveća sudnica beogradskog Okružnog suda juče je bila puna. Kraj prvostepenog postupka bio je zakazan za 11 sati. Marjanović je stigao u pratnji brata Miloša, sina Uroša, bliske rodbine, ali i dvojice branilaca - advokata Stefana Jokića i Nikole Dumnića.

- Zoran Marjanović je kriv! Presuda je doneta jednoglasno i sudijsko veće smatra da je dokazano da je 2. aprila 2016. godine u kanalu, na nasipu Crvenka u Borči, sa osam udaraca metalnim predmetom ubio suprugu Jelenu Marjanović (33). Osuđuje se na 40 godina zatvora - pored ostalog, navela je sudija Škulić, čitajući presudu, u kojoj su većinom prepisani delovi iz optužnice Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Ovo je izazvalo buru nezadovoljstva, kako advokata, tako i Marjanoviću bliskih ljudi kojima je bio okružen, dok je on stojeći slušao reči predsednice Krivičnog veća.

- Sram te bilo - dobacila je sudiji Marjanovićeva prijateljica Zorica, posle čega je udaljena iz sudnice. -

Ilustracija V. N.

On je nevin čovek! Njegov sin Uroš je sve vreme u neverici odmahivao glavom, kao i brojna publika u sudnici.

Sudija Škulić je, međutim, nastavila sa čitanjem obrazloženja u kojem je navela da krivično veće smatra da je Marjanović iskoristio poverenje svoje supruge i ubio je na svirep i podmukao način kako je opisano u optužnici.

Ona je rekla da je Marjanović u trenutku izvršenja krivičnog dela bio svestan dela i zabranjenosti istog. Po nalaženju suda, olakšavajuće okolnosti su da je otac dvoje dece i da ranije nije osuđivan, dok je od otežavajućih okolnosti cenio način izvršenja dela, kao i poverenje njegove supruge, ali i držanje nakon ubistva.

Interesantno je da se sudija Škulić u obrazloženju presude osvrnula na neke od dokaza koji su izvedeni na predlog tužilaštva. Krivično veće, kako se navodi, smatra da je dokazano da je optuženi namerno isključio mobilni telefon u kritično vreme, oko 17 sati, kao i da se zločin dogodio u to vreme. Jelena je bila živa kada je bačena u kanal, a to potvrđuje i nalaz patologa o pronalasku vode u plućima.

Sud je mišljenja i da je Marjanović imao jaknu u trenutku ubistva, a u obrazloženju se navode i reči svedoka da je jedna muška osoba na nasipu imala taj deo odeće, koji je bio dužine ispod kukova, ali iznad kolena. Navodno, on je tu jaknu skinuo, pa posle obukao drugu. Na taj način je obrazloženo to što nije bilo tragova krvi na optuženom, iako su svi veštaci govorili da je moralo da je ima na počiniocu.

Čudno je, međutim, da je sud prihvatio blato na Zoranovim pantalonama kao dokaz da je on ubio suprugu, iako na njima nije bilo krvi, a moralo je da je bude, bar, opet, po mišljenju veštaka. Takođe, tokom čitanja presude sudija Škulić je čak na momente pokušavala da bude ironična, odnosno duhovita, pa se osvrnula i na neke teze advokata, uz opasku da se nešto moglo dogoditi samo ako "počinilac ima tri ruke", da je Zoran morao da čuje Jelenino zapomaganje u slučaju da ju je neko napao, jer "kao muzičar ima dobar sluh", a i da vidi napad "jer kao neko ko se bavi sportskim streljaštvom, ima dobar vid"...

Ovo je prvostepena presuda na koju će i odbrana i tužilaštvo imati pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, koji će odlučiti da li će ovu presudu potvrditi, preinačiti ili ukinuti i vratiti na novo suđenje. Marjanović je na početku suđenja, novembra 2019. godine, detaljno izneo svoju odbranu negirajući da je ubio suprugu.

Posle izricanje presude, međutim, došlo je do nove drame. Marjanoviću je određen pritvor, ali nije prebačen u Centralni zatvor u Beogradu. On je stajao pored sudijskog pulta i čekao da se odluči dalje o njegovoj sudbini. Svi prisutni su slegali ramenima, jer niko nije znao šta se dešava i gde ide Marjanović.

Sa papirom u ruci, on je, međutim, izašao iz sudnice i sa porodicom se uputio kući. Tamo ga je dočekala ćerka Jana, koju na zaprepašćenje mnogih sudija Škulić nijednog trenutka nije pomenula, osim da se njen iskaz ne smatra relevantnim. Ćerka je čvrsto zagrlila Zorana kada je ušao u dvorište.

Sat kasnije, po Marjanovića su, u Borču, došli pripadnici beogradske policije i odveli ga u pritvor. Ovakav događaj nije zabeležen u srpskom pravosuđu, da osuđeni na 40 godina, kome je određen pritvor, išeta iz sudnice i ode kući. Njega su juče, praktično, pripadnici Odeljenja za potrage Policijske uprave u Beogradu doveli u svoje prostorije kako bi utvrdili njegov identitet, a potom ga prebacili u pritvorsku jedinicu Centralnog zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ZORAN MARJANOVIĆ STIGAO U VIŠI SUD U BEOGRADU: Došao u pratnji svojih branilaca, svedoče članovi njegove porodice