SUĐENJE ZLOČINCIMA OVK: Sudija naložio dve izmene u optužnici protiv Šalje

Tanjug

20. 10. 2021. u 09:54

SUDIJA za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu doneo je dve odluke u vezi sa optužnicom protiv bivšeg pripadnika OVK Pjetra Šalje zvanog Ujka (58), kojom se tereti za zločine u Kukešu, u Albaniji, 1999. godine i u vezi sa osporavanjem nadležnosti tog suda.

СУЂЕЊЕ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК: Судија наложио две измене у оптужници против Шаље

Foto: Facebook

U informaciji suda se navodi da je sudija utvrdio da je neophodno izmeniti potvrđenu optužnicu protiv Šalje kako bi, između ostalog, pružila potreban nivo konkretnosti i jasnoće, čime je delimično uvažio zahtev odbrane, i naložio Specijalizovanom tužilaštvu da dostavi ispravljenu verziju optužnice najkasnije do 1. novembra.

Ostali zahtevi odbrane koji osporavaju formu optužnice su odbijeni.

U svojoj drugoj odluci sudija je odbacio podnesak odbrane kojim se osporava osnivanje i nadležnost Specijalizovanih veća, kao i navodna kršenja ustavnih prava optuženog.

Šalja je 15. aprila izručen Hagu iz Belgije, gde je 16. marta uhapšen po nalogu Specijalizovanih veća i smešten je u pritvorsku jedinicu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom negirao je zločine za koje se tereti, a sada su u toku pripreme za suđenje.

Optužnicom Specijalizovanog tužilaštva Kosova tereti se da je od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. sa drugim pripadnicima OVK, policije i stražarima zlostavljao, mučio i ubijao zatvorenike u fabrici metala u Kukešu, u Albaniji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)