SVEDOK PREPOZNAO MUSTAFU: Potvrdio mučenja u logoru Zlaš

V. C. S. - S. J. M.

20. 09. 2021. u 21:35

ZAŠTIĆENI svedok pod pseudonimom "3593" prepoznao je, u nastavku suđenja pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, Saljiha Mustafu, jednog od bivših komandanata takozvane OVK, kao komandanta logora na imanju u selu Zlaš.

СВЕДОК ПРЕПОЗНАО МУСТАФУ: Потврдио мучења у логору Злаш

Foto: AP

Mustafa je optužen za ratne zločine po četiri tačke optužnice: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo, i prvi je optuženi pripadnik OVK kom se sudi pred Specijalnim sudom za Kosovo.

- Drugi vojnici nisu ništa radili dok im on ne kaže šta da rade - rekao je svedok, opisujući kako je mučen i premlaćivan u logoru.

Rekao je da su ga držali u štali, izvodili na sprat i tukli i po više sati, po nekoliko njih, dok je imao vreću na glavi. Mustafu je prepoznao, jer je jedini nosio crvenu kapu i pištolj. Vojnici su, kako je opisao, prestali da ga mlate kada je Mustafa rekao "nemojte ga više tući, on ima sreće".

- Kad sam jednom, posle višesatnog mučenja izgubio svest, polili su me vodom i odvukli nazad u štalu - kazao je svedok "3593", čiji su pojedini delovi svedočenja bili zatvoreni za javnost. - Svake noći su nekoga tukli. Nismo mogli da spavamo, jer smo čuli jauke i zvuke udaraca. Davali su nam dnevno samo parče starog hleba, tek da nas održe u životu, a nekad su znala proći i dva dana da ništa ne pojedemo. Donosili su nam posudu vode za sve, što je bilo nedovoljno da se napijemo. Spavali smo na podu, na mokrom. Tu smo vršili i nuždu, a samo ponekad bi nas dvojica uniformisanih izvela da to uradimo napolju.

Foto Ž.Knežević

Svedok je naveo da su ga uhapsili pripadnici vojne policije OVK, koji su nosili automatske puške. Tražili su da pođe sa njima i, kako je naveo, da nije prihvatio, odmah bi ga ubili. Strpali su ga u auto i stavili mu kesu na glavu. Osobe koje su ga uhapsile nije poznavao.

- Spasli smo se kad je počela ofanziva. Jedan od njih u uniformi je otvorio vrata, prozvao nas i rekao idite gde hoćete i mi smo krenuli ka Prištini - kazao je svedok.

Protiv Mustafe trebalo bi da bude saslušano ukupno 16 svedoka, a saslušanje ovog i još jednog planirano je za juče i danas.

Mustafi je počelo suđenje 15. septembra, kojem je on prisustvovao na početku, ali je kasnije odlučio da se ne vrati u sudnicu. Mustafa je negirao optužbe izjasnivši se da nije kriv po optužbama za koje se tereti, a "koje je pokrenuo ovdašnji gestapo", kako je rekao.

On se nalazi u Haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom, pre godinu dana, negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

Zasada devet osoba ima status žrtve koje učestvuju u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

PONOVO POBEGAO IZ SUDNICE

NAKON pauze, Mustafa ni juče, kao ni prošle nedelje, kada su bila uvodna izlaganja, nije hteo da se vrati u sudnicu. Sud mu je to dozvolio navodeći da u tim momentima njegovo prisustvo nije neophodno. Ni tužilaštvo, ni zastupnik žrtava Ani Pues nisu se protivili izostanku optuženog, s obzirom na to da je između svedoka i Mustafe postavljen paravan, pa se ionako ne vide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)