SVE IZGORELO, OSTAO SAMO PEPEO: Katastrofalni požar na Banjici sve uništio

J.D.Lj.

14. 01. 2024. u 19:00

I OVAJ vikend, nažalost, nije prošao bez požara u Srbiji.

СВЕ ИЗГОРЕЛО, ОСТАО САМО ПЕПЕО: Катастрофални пожар на Бањици све уништио

Foto: Printskrin

U Beogradu je, u samu zoru, oko sedam sati, planulo u naselju Banjica. Vatra je zahvatiila stan na šestom spratu zgrade u Bulevaru oslobođenja broj 100 i progutala sve što je bilo u njemu, te je materijalna šteta ogromna. 

Srećom, žrtava nije bilo, ali je jedna starija žena zadobila opekotine i ona je prevezena u Urgentni centar. Ostali stanari pomenutog stana, kao i iz cele zgrade su na vreme evakuisani i spaseni. 

U gašenju požara i spasavanju stanara intervenisali su pripadnici VSJ Voždovac, Zvezdara i Banjica, odnosno 26 vatrogasaca spasilaca sa 6 vatrogasnih vozila. 

- Stan je površine oko 100 kvadratnih metara - pojasnili su iz vatrogasne ekipe. - Petočlana porodica koja živi u njemu je evakusana pre našeg dolaska. Na lice mesta došle su i ekipe Hitne pomoći. 

Vatrogasci napominju da su oni poziv za uzbunu dobili u 7.08 i da su par minuta kasnije već bili na terenu: 

- Dolaskom na lice mesta utvrđeno je da je stan na šestom spratu kompletno zahvaćen požarom i da plamen izlazi kroz više prozora. Intervenisao je veliki broj kolega, pa je požar saniran. Ali, šteta je ogromna. Dobro je ipak, što nema žrtava. 


Prema prvim nezvaničnim informacijama, komšije koje su i same bile u strahu zbog svojih života, kao i imovine, kažu da je u stanu na šestom spratu, koji je nadogradnja, a koji se zapalio, živela baka sa sinovljevom porodicom i sa unucima. 

Jedna od komšinica priča: 

- Kad je izbila vatra i dim počeo da kulja iz stana, ne znamo kako, ali baka i unuci, kako sam načula, uspeli su nekako da pobegnu na krov zgrade i tako se spasu od požara. Onda su, kasnije, prebačeni dole. Kao pomoć su korišćene lestve. Tako su evakiusani i mnogi stanari, još bunovni i u pidžamama. 

Prema svedočenju strah je bio veliki. Neki su plakali, neki kukali za imovinom. Ljudi su se opravdano plašili da se požar ne proširi i na ostale stanove. Kažu još na licu mesta da je baki "odozgo" pozlilo, i da ima i manje opekotine jer je, jadna, htela da ugasi vatru. Nju su zbrinjavali u Hitnoj pomoći. 

Istragu o razlogu izbijanja požara svakako će povesti nadležno tužilaštvo, a komšije sumnjaju: 

- Ne znamo šta se zapalilo, ali priča se da su instalacije. Navodno, nisu bile kako treba, pa se zapalila prvo TA peć, a onda je vatra progutala sve. Bukvalno je ostao samo pepeo. Žao mi je bake i dece, cele porodice. U jednom danu, ostadoše bez svega. No, neka je samo glava na ramenima. Sve ostalo će se nekako nadoknaditi. 

IZGOREO VATROGASAC


SAMO dan ranije, u šabačkom selu Majur, izbio je požar koji je, nažalost, odneo jednu žrtvu. Reč je o penzionisanom vatrogascu (80), inače teže pokretnom, koji je videvši da je vatra zahvatila njegovu štalu, u nameri da spase stoku, pokušao sam da ugasi plamen. 

Ekipe vatrogasaca brzo su stigle po dojavi jedne žene koja im je rekla da gori u komšijskom dvorištu. Nažalost, vatra je ugašena, ali telo stradalog već je bilo ugljenisano. 

PRVO DECU SPASAVAŠ


KAKO saznajemo, vlasnik stana koji je izgoreo je Aleksandar P., koji je u trenutku požara sa suprugom i decom bio u drugom delu stana: 

- Majka je prva videla da se nešto zapalilo i pokušala je da ugasi vatru. Tako je i dobila opekotine i nagutala se dima. A kad nije uspela, dozivala je pomoć. Ona nas je, srećom, i probudila, inače bismo se svi podavili. Zato sam ja rekao deci, koja imaju 21 i 25 godina, ali su za roditelje uvek mali, da idu odmah na krov. Kad se tako nešto desi, prvo decu spasavaš. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)