ZA NESREĆU KRIV OTPRAVNIK? Svi detalji sudara vozova kod Odžaka - Učenici i studenti išli kući za vikend, deca u panici zvala roditelje (FOTO)

Zoran Rajić

18. 11. 2023. u 17:00

ČAK 48 putnika, od 60, povređeno je u sudaru vozova na pruzi Novi Sad – Subotica, sinoć kod Odžaka.

ЗА НЕСРЕЋУ КРИВ ОТПРАВНИК? Сви детаљи судара возова код Оџака - Ученици и студенти ишли кући за викенд, деца у паници звала родитеље (ФОТО)

Foto: Dejan Atanasković/Damir Nikolić

Nesreća se dogodila između Ratkova i Odžaka u 18.47 časova, a sudarili su se putnički i teretni voz. Prema informacijama iz Policijske stanice u Odžacima, povređeni su odmah zbrinuti u Službi hitne pomoći u Odžacima. Od pet teže povređenih, jedan je prevezen u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine, dvoje je zadržano na Hirurgiji u Opštoj bolnici u Somboru, a mašinovođa i jedan od konduktera smešteni su u Urgentni centar u Subotici, gde obojica, inače, žive. Ostali su zadobili razne vrste preloma, nagnječenja i istegnuća i posle stručne obrade u somborskoj bolnici su upućeni na kućno lečenje.

Sudar se dogodio na kilometar i po od pružnog prelaza prema Laliću, na terenu okruženom njivama. Većinu putnika činili su učenici i studenti iz odžačke i apatinske opštine i Sombora, koji su se za vikend iz Novog Sada vraćali kući.

Uklonjeni vozovi

Teretni i putnički voz koji su se sudarili uklonjeni su sa pruge, a radnici Srbijavoza rade na uspostavljanju saobraćaja na tom delu železnice. Na mesto sudara izašao je Pomoćni voz Infrastrukture železnice Srbije, koji treba da raščisti prugu i osposobi je za ponovno uspostavljanje saobraćaja.

- Od sudara su im poispadali mobilni telefoni, tableti i laptopovi. Nastala je panika, a potom pozivanje roditelja, koji su se probijali do mesta događaja, gde je teren vrlo nepristupačan. Hitna pomoć i policija maksimalno su se angažovali u prevozu povređenih – rekao nam je izvor iz PS u Odžacima.

Prema rečima policijskog službenika, koji je bio na mestu sudara, mašinovođa je svojom prisebnošću spasao putnike.

- Pošto se približavao pružnom prelazu, smanjio je brzinu na 60 kilometara na sat, a potom je odreagovao kočenjem na taster i izašao iz kabine. Njegova zaustavna linija bila je 600-700 metara. Voz nije iskočio iz šina, nego je ostao zakucan u teretnjak – ispričao nam je policijski službenik.

Teretni voz, koji je takođe bio usmeren od Ratkova prema Ocacima, ostao je na pruzi van funkcije i potpuno neosvetljen, a putnički voz je udario u njegov zadnji vagon.  

Železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja sprovodi istragu, ali su sve pretpostavke da je uzrok sudara ljudski faktor. Mašinovođe sa kojima smo razgovarali kažu da je propust napravio otpravnik iz Ratkova, koji je otpremio putnički voz prema Odžacima a da prethodno nije dobio potvrdu da je teretni voz stigao u Odžake. Tako se dogodilo da se na istoj relaciji između dve stanice nađu dva voza.

Pruga od 14.30 ponovo otvorena

Pruga Odžaci - Ratkovo danas od 14.30 ponovo je otvorena za teretni i putnički saobraćaj. Prekid u organizaciji saobraćaja vozova na ovom delu pruge trajao je od sinoć u 18.42 i zbog pomenute nesreće bili su otkazani vozovi za prevoz putnika na relaciji Sombor - Novi Sad - Sombor.

Među povređenima, kako smo saznali od policijskog službenika, ima i ljudi iz Vranja, Majdanpeka, Novog Sada, Subotice... U vozu, kako nam je rečeno, bila je i majka sa malim detetom iz Novog Sada, ali je, srećom, dete ostalo neozleđeno, a majka je prošla sa lakšim povredama.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić