OVAJ DEO KUĆE TOKOM GREJNE SEZONE MOŽE BITI OPASAN, POVEDITE RAČUNA: Šta savetuju stručnjaci?

S.BABOVIĆ

08. 11. 2023. u 16:24

ZBOG značajno nižih temperatura danas u Srbiji, upalili su se kotlovi, lože se drva i uključuju grejalice, ali upravo ova grejna tela mogu biti opasni ukoliko se ne provere na vreme.

ОВАЈ ДЕО КУЋЕ ТОКОМ ГРЕЈНЕ СЕЗОНЕ МОЖЕ БИТИ ОПАСАН, ПОВЕДИТЕ РАЧУНА: Шта саветују стручњаци?

G.Šljivić (arhiva)

Požari zabeleženi na teritoriji Odeljenja za vanrene situacije Kruševac u protekla 24 sata ukazuju koliko treba biti oprezan prilikom zagrevanja životnog prostora. Registrovan je jedan požar čađi u dimnjaku i delu karatavana oko dimnjaka, ali i požar na stambenom objektu gde su gorele grede iznad strujomera.

Kako su "Novosti" pisale, požar je izbio sinoć u staroj kući u selu Obrež kod Varvarina i to kako se pretpostavlja, prilikom loženja. Na sreću, povređenih lica nije bilo, a stanar je na vreme napustio čakmaru i potražio pomoć.

Stručnjaci savetuju da se vodi računa i o prostoru, koji okružuje grejno telo. To znači da treba ukloniti lakozapaljive stvari u blizini. Osim što se preporučuje provera instalacija, redovno čišćenje i kontrola dimnjaka, važno je da se zna da i pepeo može biti opasan. Vruć pepeo ne sme da se odlaže u smeće najmanje 24 sata po gašenju vatre.

Ko se greje na plin, sistem mora da poveri u ruke ovlašćenom serviseru. Redovne kontrole i prevencija su ključne za mirnu grejnu sezonu, ali je jednako važno i da se poštuju pravila kada sezona počne. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)