ZA MESEC I PO ČAK 74 ŽRTVE: Tragičan bilans na drumovima Srbije

Z. U.

14. 01. 2022. u 07:00

TOKOM decembra prošle godine, u saobraćajnim nesrećama poginulo je 59 osoba, 16 više nego u istom periodu 2020. godine. Od početka 2022. na putevima Srbije nastradalo je još 15 ljudi, a tokom proteklih praznika otkriven je najveći broj saobraćajnih prekršaja u poslednjih pet godina.

ЗА МЕСЕЦ И ПО ЧАК 74 ЖРТВЕ: Трагичан биланс на друмовима Србије

Foto Ilustracija, Lj. T.

Policija je otkrila ukupno 31.828 prekršaja, što je čak 84 odsto više u odnosu na praznični period prošle godine. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključeno je 2.043 vozača, od kojih je 445 njih zadržano na trežnjenju, jer su upravljali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola. Zadržano je i 87 vozača koji su bili pod dejstvom narkotika.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je na učesnike u saobraćaju, posebno mlade vozače, da poštuju propise, da budu oprezni, jer ćemo samo tako izbeći tragedije:

- Nemojte da dozvolite da zbog nemarnog, nesavesnog i neprimerenog ponašanja u saobraćaju trajno uništite i svoj i tuđe živote. Decembra prošle godine nastradalo je 14 mladih, a samo u dve saobraćajne nezgode poginulo je njih sedmoro, koji su imali između 14 i 23 godine. Svi ti životi mogli su biti sačuvani samo da su poštovani saobraćajni propisi.

Prema rečima Vulina, tokom akcije kontrole saobraćaja u toku praznika, u odnosu na isti period 2020, broj vozača koju su isključeni zbog vožnje pod dejstvom alkohola je dupliran, a broj onih koji su vozili pod dejstvom narkotika povećan je čak četiri puta. 

POJAS

SAOBRAĆAJNA policija kaznila je i 15.574 vozača zbog prekoračenja brzine, dok je zbog nekorišćenja pojasa sankcionisano 5.367 vozača, odnosno putnika u vozilima. Najviše prekršaja otkriveno je na teritoriji PU Beograd - 3.510, zatim PU Sremske Mitrovice - 2.313, kao i PU Novi Sad - 1.786.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TRAMVAJ OBORIO ŽENU NA AUTOKOMANDI: Hitno prebačena u Urgentni centar, uviđaj u toku