SAŠA Božić (43), radnik u kineskoj kompaniji "Ziđin", preživeo je strujni udar od 110.000 volti, dok je sa mašinom za bušenje bio ispod dalekovoda.

Komentari (4)

Sasa

22.09.2021. 21:01

Нема овом народу напретка ако још има оних који мисле да је прва помоћ код струјног урдара бацање земље на несрећника. Као да 'исиса' струју из њега, шта ли? То још у Африци и Азији неписмена племена уче и моле да не закопавају људе у песак, већ да их одмах носе лекару.

Miša zaštita

22.09.2021. 23:07

Sigurnosni razmak od dalekovoda 110kV, je 2,5m, to znači da ne sme da se priđe provodljivim delovima mašina, armaturom i sl.. bliže od toga, jer se javlja el. luk i pražnjenje? Pre početka rada sa mašinama procenjuje se položaj podzemnih i nadzemnih vodova i instalacija, ovde se očigledno radi o nepoštovanju mera za bezbedan rad koje su ugrozile život radnika, zašto treba neko da odgovara?

Bojan

23.09.2021. 08:04

Da ga je strefilo 110kV ostao bi prah i pepeo od njega. Taj luk je krenuo ka zemlji, prvenstveno ka mašini koja je od metala i delovala kao uzemljenje. Kroz vazduh luk je gubio snagu slično kao što svetlo fara automobila nije istog intenziteta na staklu fara i na 20 metara udaljenosti. Zatim, 99% te energije koja je stigla dole je prošlo linijom manjeg otpora kroz metal mašine ka zemlji, a 1% kroz telo ovog čoveka. Ozlede na koži svedoče da je telo bilo izloženo udaru daleko manjem od hiljadu volti, manje od jednog procenta od napona navedenog u naslovu članka. Ipak je srećno prošao. Drugo je pitanje postojanja i sprovođenja zaštite na radu i nečije odgovornosti za sve ovo.