SPREMAJU STAN, ČISTE DEPONIJU: Pomoć grada za porodice povređene dece na Čukarici, gradonačelnik traži rešenje i za ostale

M. STANOJKOVIĆ

14. 05. 2021. u 07:52

KADA se jedno od dece koja su povređena početkom marta u požaru na uglu ulica Milorada Jovanovića i Galipoljske ulici na Čukarici oporavi i izađe iz bolnice, njegovu porodicu i njega sačekaće krov nad glavom.

СПРЕМАЈУ СТАН, ЧИСТЕ ДЕПОНИЈУ: Помоћ града за породице повређене деце на Чукарици, градоначелник тражи решење и за остале

Foto N. Skenderija

Grad Beograd obezbedio je socijalni stan na privremeno korišćenje za porodicu koja ima prebivalište u Beogradu. Brigu o zbrinjavanju ostalih vodi Opština Surdulica, čiji su formalni žitelji te porodice. Osim toga, na spisku hitnih intervencija naći će se i čišćenje deponije na kojoj se nesreća dogodila kako bi se povećala bezbednost.

Kako za "Novosti" objašnjava gradonačelnik Zoran Radojičić, njihov stambeni status će biti rešen iz fonda socijalnih stanova kojima Grad raspolaže.

- Porodica sa prebivalištem u Beogradu ispunjava uslove za stambeno zbrinjavanje - kaže Radojičić. - U ovom trenutku ne postoji zakonski osnov po kom bi se dodelio stan za ostale porodice povređene dece jer imaju prebivalište u Surdulici. Obavešteni smo da oni imaju uslove za dalji oporavak i nastavak lečenja u Surdulici. Ali, i pored toga, Grad Beograd razmatra mogućnost da se izađe u susret njihovoj molbi kako bi se omogućio nastavak lečenja u prestonici. Cilj nam je i da oni budu zbrinuti u adekvatnom smeštaju u Beogradu, jer nam je prioritet dobrobit i zdravlje dece.

Kada je reč o drugom delu višegodišnjeg problema, saniranju deponije, gradonačelnik tvrdi da je rešavanje kompleksno s obzirom na to da se deo deponije prostire na gradskoj parceli, a deo u privatnom vlasništvu.

- Utvrđeno je da se deponija ispod dalekovoda, a na kojoj se incident dogodio, sačinjena u najvećoj meri od zemlje i šuta - kaže Radojičić. - Čišćenje iziskuje više vrsta mehanizacije, među kojima je i građevinska. I to je ono što stalno ponavljamo moji saradnici i ja, da se nesavesni investitori koji istovaruju tu zemlju na mestima koja nisu predviđena za to adekvatno kažnjavaju. To je predviđeno kroz izmene Zakona o planiranju i izgradnji.

PUCANJE KABLA UZROK NESREĆE

ZBOG strujnog udara koji je izbio u nehigijenskom naselju na Čukarici, povređeno je dece i jedna odrasla osoba, od kojih je jedno dete preminulo u bolnici. Uzrok nesreće je pucanje kabla od dalekovoda, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Mališani, od kojih najstariji ima 15, a najmlađi samo tri godine, u trenutku eksplozije igrali su se na deponiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)