STIGLI REZULTATI MERENJA VAZDUHA: Požar na deponiji u Požarevcu nije ugrozio zdravlje građana

D. Novković

05. 07. 2021. u 14:11

PREMA rezulatima merenja nivoa sumpor-dioksida, azot-dioksida i čađi, koje je sproveo Zavod za javno zdravlje Požarevac, požar koji je 3. jula ujutru izbio na gradskoj deponiji „Jeremijino polje“, nije izazvao zagađenje vazduha koje bi ugrozilo građane.

СТИГЛИ РЕЗУЛТАТИ МЕРЕЊА ВАЗДУХА: Пожар на депонији у Пожаревцу није угрозио здравље грађана

Foto: Gradska uprava Požarevac

Gradonačelnik Požarevca i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije, Saša Pavlović, izjavio je da je požar lokalizovan i da nema opasnosti od njegovog širenja. On se zahvalio svima koji su pomagali, među kojima su vatrogasci i lokalna preduzeća, kao i EPS, koji je pomogao u opremi.

- Na terenu je bilo šest buldožera, jedan rovokopač, utovarne lopate i 10 do 15 kamiona. Najpre je poravnat teren na kojem je goreo otpad, a onda je pokriven zemljom, kojom će se nasuti još par manjih delova. Vatra je ugašena još u subotu uveče, ali je najveći problem bio dim koji se širio – rekao je gradonačelnik i dodao da je tokom ovog akcidenta bio u kontaktu i sa ministarkom za zaštitu životne sredine.

Foto: Gradska uprava Požarevac

 

On je napomenuo da je vanredna situacija proglašena ne zbog ugroženog zdravlja građana, već da bi se pravno omogućilo pokretanje svih mehanizama za rešavanje ovog problema.

Što se tiče uzroka izbijanja požara, najverovatnije se radi o zapaljenju usled visokih temperatura, mada se ne isključuje ni mogućnost namernog izazivanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)