DAN POSLE - NOĆI PAKLA U ČAČKU: Požar konačno ugašen, helikopteri VS izvršili 50 naleta (FOTO/VIDEO)

V.Ilić/Novosti online

04. 06. 2021. u 03:29 >> 22:21

SERIJA snažnih eksplozija iz pravca fabrike "Sloboda" potresla je Čačak oko 1.30 sati u petak ujutru, a nastavile su se sve do ranih jutarnjih časova. Reporter "Novosti" nalazio se u samom centru dešavanja,

ДАН ПОСЛЕ - НОЋИ ПАКЛА У ЧАЧКУ: Пожар коначно угашен, хеликоптери ВС извршили 50 налета (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Ilić/Pritnskrin

22.30 Helikopteri VS završili današnji angažman na gašenju požara

HELIKOPTERI Vojske Srbije završili su današnje angažovanje na gašenju požara u fabrici "Sloboda" u Čačku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Helikopteri Vojske Srbije obavili su tokom današnjeg dana ukupno 50 naleta i izbacili 110.000 litara vode na deo kruga fabrike „Sloboda“ u Čačku gde je tokom noći došlo do požara, a zatim i serije eksplozija u objektima za skladištenje komponenata za kompletiranje upaljača.

19.30 Požar konačno ugašen

 

18:36 TRI HELIKOPTERA VS IZVELA 12 NALETA DO 16H

Tri helikoptera Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, tipa Mi-8 i Mi-17, angažovana su trenutno na gašenju požara u fabrici „Sloboda“ u Čačku, a do 16.00 časova realizovano je ukupno 12 naleta.

Helikopteri su na mesto požara u krugu čačanske fabrike izbacili skoro 48.000 litara vode, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Helikopteri su poleteli sa aerodroma „Morava" kod Kraljeva oko 14.30 časova, a vedra su, kako je i planirano, napunili na jezeru Međuvršje nedaleko od Čačka.

15:53 HELIKOPTERI Vojske Srbije gase požar u fabrici

14:50 MINISTAR Stefanović razgovarao sa rukovodstvom fabrike "Sloboda"

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović razgovarao je sa rukovodstvom fabrike „Sloboda“ u Čačku, gde je tokom noći došlo do požara i serije eksplozija u izdvojenom delu fabrike koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača.

On je naveo da u magacinu u kojem je došlo do eksplozije nije bilo artiljerijske municije, kako se to spekulisalo u javnosti, već je reč o određenim komponentama upaljača.

- Nije bilo takve vrste municije, ali to, naravno, ne znači da je opasnost u potpunosti otklonjena. Tek kada prođe vreme predviđeno pravilnicima i kada bude potpuno bezbedno da se priđe, istraga će pokazati šta su uzroci požara, odnosno eksplozija koje su nakon toga usledile. Brzom intervencijom rukovodstva "Slobode" evakuisani su svi radnici koji su se u tom trenutku nalazili u krugu fabrike. I, što je najvažnije, niko nije stradao, niti je povređen – naglasio je Stefanović.

12:08 POČELO utvrđivanje štete posle eksplozije

Magacin gotovih proizvoda u čačanskoj „Slobodi“ koji se noćas zapalio i dalje tinja, a u toku je snimanje okolnih pogona koji su pretrpeli oštećenja, a tome prisustvuje i generalni direktor kompanije Zoran Stefanović. Kako su objavili lokalni mediji, pozivajući se na nadležne službe, i dalje treba biti oprezan pa se savetuje meštanima u Pridvorici koji žive u blizini mesta havarije da se ne vraćaju.

12:04 MINISTAR Stefanović u fabrici Sloboda

11:15 EKIPE pretražuju teren oko fabrike Sloboda

11:00 STIGLI rezultati merenja kvaliteta vazduha u Čačku posle eksplozije

Šef Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Vuk Čaušić izjavio je danas da je kvalitet vazduha u Čačku dobar i bez povećane koncentracije štetnih materija posle serije detonacija do kojih je noćas došlo u fabrici namenske industrije „Sloboda“ u tom gradu.

- Vršeno je merenje kvaliteta vazduha, nije povećana koncentracija štetnih materija i građani mogu da budu spokojni - rekao je Čaušić za TV Pink.

On je rekao da je po dobijanju informacije o eksploziji i nalogu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina sa saradnicima krenuo na lice mesta, a prizor je opisao kao dramatičan.

- Bili smo veoma zabrinuti, čule su se eksplozije, video se plamen, ali brzom reakcijom pripadnika Sektora za vanredne situacije evakuisani su stanari iz okolnih stambenih objekata - kazao je Čaušić.

Naveo je da je pravovremeno blokiran pristupi fabrici, kao i magistralni put, a da je isključen i gasovod.

Kako kaže, najvažnije je da je 60 radnika fabrike „Sloboda“ evakuisano i da niko nije povređen.

Čaušić je kazao da je u gašenju požara učestvovalo i 10 vatrogasaca Industrijske vatrogasne jedinice fabrike „Sloboda“, kao i da je na licu mesta bio i gradonačelnik.

- Srećni smo što nema stradalih i povređenih - kazao je Čaušić.

10:20 MINISTAR vojni Nebojša Stefanović je stigao na mesto eksplozije u Čačku

09:58 ANALIZA vazduha iznad Čačka zbog eksplozije

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da je sada situacija u Čačku znatno mirnija.

- Zbog sagorevanja svih tih materija u fabrici i crnog vazduha koji se vije iznad Čačka radiće se analiza vazduha u narednom periodu - rekao je Čaušić.

09:56 - BRNABIĆ: Važno je da nije bilo povređenih

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je najvažnije da u eksploziji u fabrici namenske industrije „Sloboda“ u Čačku nije bilo povređenih, a da će sve što je uništeno biti sanirano.

Brnabić je kazala da će se naknadno utvrditi koji su uzroci požara.

09:43 MEŠTANI Pridvorice prijavili da im je stradala stoka od šrapnela.

08:45 - VULIN - Razmatrana evakuacija značajnog dela Čačka

08:15 - JUTRO posle eksplozije u Čačku još uvek kulja gust dim, a vatra još nije ugašena. I dalje se mogu čuti detonacije.

Građani u blizini fabrike su evakuisani, a neki su proveli noć u podrumu.

Stanovnici kažu da se mogu videti tragovi eksplozije po automobilima, a na nekim kućama su popucala i stakla.

08:10 - SAOBRAĆAJ je normalizovan, zatvoren je samo put ka fabrici

Posle tročasovne blokade saobraćaja u okolini fabrike namenske industrije "Sloboda" u Čačku, u kojoj je noćas došlo do serije detonacija, saobraćaj je normalizovan, a još je zatvoren samo put koji vodi ka fabrici.

I dalje se mogu čuti detonacije, ali se više ne vidi dim iznad fabrike, prenosi RTS. Stanovnici se polako vraćaju kućama.

U fabrici "Sloboda" jutros nešto pre dva časa došlo je do serije detonacija, ali nema povređenih.

Još nema informacija o uzrocima nesreće.

04.11 - REPORTER "Novosti" javlja da u poslednjih 10 minuta više nema detonacija, i da su se eksplozije u potpunosti smirile.

04.05 - KAKO saznajemo u fabrici je u trenutku eksplozije bilo 60 radnika i svi su bezbedni.

04.04 - GRADONAČELNIK Čačka Milun Todorović napisao je saopštenje na Instagramu, a povodom eksplozije koja se je desila u fabrici Sloboda u Čačku.

- U seriji eksplozija koje su se dogodile u kompaniji "Sloboda" nije bilo ljudskih žrtava, niti povređenih. Nema razloga da građani budu zabrinuti. Evakuisano je 30 radnika kompanije i okolno stanovništvo. Na licu mesta su pripadnici vatrogasnih jedinica SVS i vatrogasne jedinice kompanije "Sloboda".

03.49 - Detonacije se ne smiruju.

03.42 - KAKO saznajemo, u fabrici "Sloboda" isključeni su gas i struja.

03.34 - SVI radnici evakuisani su iz kruga fabrike i nalaze se na sigurnom, saznaju "Novosti". Takođe, prema našim satznanjima, nema povređenih među radnicima koji su bili u fabrici.

03.30 - KAKO javlja novinar "Večernjih novosti" koji se nalazi u Čačku gde je došlo do eksplozije u fabrici Sloboda, tačno 3.20 h odjeknula je najsnažnija detonacija do sada, od koje se bukvalno zatresao ceo Čačak. Potom je usledila još jedna snažnija u 3.22h.

03.22 - ALEKSANDRA Ćirović radnica koja je u trenutku eksplozije bila u fabrici Sloboda u Čačku ispričala je za "Novosti" da se i dalje sa kolegama nalazi u okviru kompeksa.

- Sa još sedam kolega sam radila u pogonu rezanja kada je došlo do eksplozije. Uspeli smo da se izvučemo i dođemo do jedne zgrade i uđemo u podrum od betona. Ta zgrada nema prozore i bukvalno je ukopana u zemlju. I dalje se nalazimo u tom podrumu. Čuju se detonacije, sve podrhtava. Stravično je! - kaže ona.

03.07 - KAKO Novosti nezvanično saznaju u fabrici Sloboda u Čačku gde je došlo do eksplozije u trećoj smeni radio je samo jedan pogon.

Većina radnika koji su radili u trenutku eksplozije su evakuisani, a deo njih se nalazi i dalje u objektu ali je sklonjen u siguran deo. Ispred ulaza u Krug fabrike nalaze se vozila vatrogasne jedinice i dva vatrogasna vozila "Slobode". Okolne zgrade su evakuisane, a ponovo se pojačavaju detonacije.

02.49 - NEZVANIČNO smo saznali da se prvo zapalio magacin topovskih granata, a da se onda plamen proširio i na ostale magacine.

02.37 - KAKO saznajemo, nedavno je došla ekipa Hitne pomoći, ali iz bezbednosnih razloga nisu uspeli da priđu fabrici, kao ni policijske ekipe. Kako javlja reporter "Novosti" sa lica mesta, nesnosan smrad se širi gradom, a čestice padaju sa neba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)