KOSOVO CENTAR ŠVERCA NARKOTIKA: Izveštaj mreže Globalna inicijativa protiv međunarodnog organizovanog kriminala na Balkanu

V. N.

12. 05. 2021. u 09:39

KANABIS iz Albanije preko Kosova i Metohije putuje u zemlje Evropske unije i Tursku, a iz te zemlje opet preko Kosova u Zapadnu Evropu prenosi se heroin, navodi se u najnovijem izveštaju mreže Globalna inicijativa protiv međunarodnog organizovanog kriminala.

КОСОВО ЦЕНТАР ШВЕРЦА НАРКОТИКА: Извештај мреже Глобална иницијатива против међународног организованог криминала на Балкану

Srpska policija sa zaplenjenom drogom

- Iz Albanije droga prolazi do Kukeša ili Prizrena, prema Uroševcu i Gnjilanu na KiM da bi prešla u centralnu Srbiju. Još jedan važan put droge je Peć - Rožaje prema Novom Pazaru - tvrde autori izveštaja.

Granica sa Albanijom takođe je identifikovana kao područje za prelazak heroina iz Turske u zemlje EU kroz luku Drač, a u izveštaju se navodi da heroin u region dolazi iz Turske, dok u Albaniju ulazi u Kukeš preko KiM i odlazi u Drač.

Prema autorima, druga ruta heroina je Skadar, odakle odlazi u Crnu Goru, a u nekim slučajevima istim putem prenosi se kanabis.

- Elbasan je ključno središte razmene marihuane i heroina između Istoka i Zapada, jer se nalazi na glavnom putu između albanske obale, Grčke i Severne Makedonije - navodi se u izveštaju.

Kokain je takođe prisutan u regionu, a uglavnom ga donose brodovi sa voćem, koji dolaze u Crnu Goru iz luka Latinske Amerike, a izveštaj napominje da se povećala i proizvodnja i upotreba sintetičkih droga u regionu.

 

Novosti

- Mnoga žarišta zločina su pogranični regioni između zemalja, gde se odvija niz kriminalnih aktivnosti, ali tamo je, pored kanabisa, malo zaplene droge ili hapšenja važnih kriminalaca, što navodi na ideju da postoji zaštitni kišobran, koji donosi koristi i održava status kvo - navodi se u izveštaju.

Količine uzgojenog kanabisa, posebno u zatvorenom prostoru, povećane su u Severnoj Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a u Albaniji manje, a većina kanabisa na Zapadnom Balkanu sada odlazi u Bugarsku, dok kokain putuje u Hrvatsku, Grčku, Rumuniju i Bugarsku.

Kanabis se u Grčku vozi brodom, sa planina ili čak pravo sa graničnih prelaza vozilima. Albanski kanabis u Grčkoj je, prema anketama, deset odsto skuplji nego u Italiji, od 2.000 do 2.200 evra po kilogramu, dok se cena kanabisa uzgajanog u zatvorenom prostoru u Albaniji kreće od 2.800 do 3.200 evra po kilogramu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)