PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG KRAĐE U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI: Noćni čuvar odgovara za ukradeni bodež

N. B.

31. 03. 2021. u 10:23

POSTUPAJUĆI po krivičnoj prijavi podnetoj od strane Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u kojoj je navedena sumnja da je osumnjičeni S.J. oduzeo na štetu Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda, deo zbirke metala, koji predmeti predstavljaju kulturna dobra, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je odredilo zadržavanje, a potom nakon saslušanja okrivljenog, koji se branio ćutanjem, na predlog Tužilaštva, Prvi osnovni sud u Beogradu je odredio pritvor prema okrivljenom S.J.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ КРАЂЕ У МУЗЕЈУ ПРИМЕЊЕНЕ УМЕТНОСТИ: Ноћни чувар одговара за украдени бодеж

Foto M.Anđela

Tokom istrage ispitan je veliki broj svedoka, prikupljena je dokumentacija te izvršen uvid u snimke kamera, nakon čega je Prvo OJT u Beogradu, podiglo optužni predlog protiv S.J. zbog postojanja opravdane sumnje da je radeći kao noćni čuvar – obezbeđenje u Muzeju primenjene umetnosti, dana 27.07.2019. godine iz zbirke metala oduzeo bodež koji je izrađen od čelika – mesinga, posrebren bakelit, posle 1918. godine u Kraljevini SHS i predstavlja predmet koji ima status kulturnog dobra.

Imajući u vidu da je u krivičnoj prijavi navedeno da je u periodu tokom jula i avgusta meseca 2019. godine nestao deo zbirke metala,  41 predmet,  a da je nakon detaljne istrage i u saradnji sa SBPOK- om i predstavnicima muzeja tužilaštvo prikupilo dokaze samo za bodež koji je izrađen od čelika – mesinga, posrebren bakelit, posle 1918. godine u Kraljevini SHS , SBPOK-u je podnet dodatni zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. Naime od SBPOK-a se zahteva da nastavi sa otkrivanjem i drugih izvršioca i uzvrđivanje njihovih identiteta, tačnije na rasvetljavanju i utvrđivanju okolnosti pod kojima su nestali navedeni predmeti. Kada Ministarstvo unutrašnjih poslova preduzme sve mere i radnje vezane za zahtev i dostavi tužilaštvu novu prijavu, tužilaštvo će u tom postupku sprovesti istragu i doneti odluku, o čemu će takođe javnost biti obaveštena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni