SRBIN I CRNOGORAC "PALI" U HRVATSKOJ: Na čudan način pravdali krijumčarenje migranata, imali su i svoj cenovnik

Novosti online

20. 06. 2023. u 11:29

POLICIJA u Hrvatskoj uhapsila je državljanina Crne Gore Novaka D. (24) i državljanina Srbije Ivana R. (36) zbog sumnje da su pokušali krijumčarenje dve iračke porodice migranata, tako što su hteli da ih prevezu iz Samobora do Trsta.

СРБИН И ЦРНОГОРАЦ ПАЛИ У ХРВАТСКОЈ: На чудан начин правдали кријумчарење миграната, имали су и свој ценовник

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nakon saslušanja njima je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva.

- Obojica su priznali krivično delo krijumčarenje ljudi, ali su naveli da ih je na to naterala loša finansijska situacija u kojoj se nalaze. Takođe, u izjavi su naveli i svoj cenovnik, gde je jedan za krijumčarenje porodica trebao dobiti 300 evra, a drugi 250 evra - navodi Jutarnji list.

Prema njihovim navodima, uhapšeni su se branili da im je agent u Srbiji rekao: "Ako vas i uhvate, dobićete svega par meseci zatvora. To nije ništa".

Međutim, prema hrvatskim zakonima i sudskoj praksi to baš i nije tako.

- Sumnja se da su uhapšeni mladići radili za organizovanu kriminalnu grupu koja se bavi krijumčarenjem migranata. Naime, uigrana šema funkcioniše tako što agent šalje migrantima, u ovom slučaju iračkim porodicama, lokaciju na kojoj bi trebalo da ih pokupi "taksisti", ali ova šema je provaljena jer policija prati kretanje migranata uz zelenu granicu sa Slovenijom, Mađarskom, Srbijom i BiH - prenosi Jutarnji list.

Njima se na teret stavlja i protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u drugoj članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

- Srbin koji je uhapšen 16. juna, sumnjiči se da je počinio krivično delo iz koristoljublja s ciljem zarade. Na osnovu prethodnog dogovora sa nepoznatom osobom preuzeo je šest migranata na području Novog Zagreba, gde ih je vozio u automobilu "polo" zagrebačkih tablica - navode lokalni mediji i dodaju da ih je vozio prema Sloveniji i tako im pomogao da pređu jedan deo Hrvatske, ali je na području Samobora uhapšen.

- Istog dana uhapšen je i Crnogorac na području Zagreba koji se, takođe, dogovorio s nepoznatom osobom. U automobil "turan" slovenačkih registarskih oznaka vozio je četvoro migranata. Crnogorac je kao i Srbin krenuo vožnju ka Samoboru, ali je u blizini državne granice uhapšen - dodali su mediji.

BONUS VIDEO: DRAMATIČAN SNIMAK SPASAVANjA ŽENE NA DIVČIBARAMA: Izvlačili je 7 sati nakon što je pala u kanjon

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)