"BALKANSKI KARTEL" OSTAJE IZA REŠETAKA: Prikupljeni su dokazi za najmanje tri ogromne pošiljke narkotika teških sedam tona

Ekipa "Novosti"

14. 05. 2023. u 07:57

VIŠI sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za 13 pripadnika organizovane kriminalne grupe, takozvanog Balkanskog kartela, koji se sumnjiče da su učestvovali u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina.

БАЛКАНСКИ КАРТЕЛ ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Прикупљени су докази за најмање три огромне пошиљке наркотика тешких седам тона

Foto printskrin

- Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu - Posebno odeljenje za organizovani kriminal nakon saslušanja Miroslava Starčevića, Mladena Lazarevića, Miloša Jovanovića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Radisava Radovića, Gligorija Peljevića, Miloša Radosavljevića, Mirka Pavlovića, Vladana Salde i Ljubiše Linde, koji se (zasad) terete za šverc kokaina i neovlašćeno posedovanje oružja, doneo je rešenje kojim je osumnjičenima odredio pritvor do 30 dana.

Zadržavanje je određeno zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Prethodno, Državano tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv 20 osumnjičenih zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 KZ. Kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini više od sedam tona kokaina.

Istragom je obuhvaćeno još sedam lica, koja nisu uhapšena. Od toga dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Republici Peru, a Deniz Mihajlović se nalazi u pritvoru po rešenju Kraljevine Holandije, dok se Aleksandar Ilić nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu. Četiri lica nalaze se u bekstvu.

Foto AP

Foto MUP

Foto MUP

Kod 13 dilera pronađene velike sume novca, luksuzni predmeti, zlato , skupi automobili, Foto AP

U Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal 11 osumnjičenih je iskoristilo zakonsko pravo i branilo se ćutanjem, a odbranu su izneli osumnjičeni Ljubiša Lindo i Radisav Radović, koji su negirali krivicu.

Prilikom pretresa stanova i drugih objekata, čiji su osumnjičeni vlasnici ili korisnici, pronađena je velika količina novca na različitim lokacijama.

Samo kod jednog osumnjičenog, Vladana Solda, koji ima prebivalište na adresi gde je lišen slobode u mestu Žitište, pronađen je novac sakriven u buradima u iznosu od tri miliona evra u različitim apoenima.

Pored navedenog, prilikom pretresa jednog od stanova koji su koristili osumnjičeni na teritoriji grada Niša, pronađena je veća količina oružja i eksplozivnih naprava. S obzirom na to da je u toku veštačenje zaplenjenog oružja, u narednom periodu će se izjašnjavati na okolnosti koje se odnose na ilegalno posedovanje oružja. Pored novca i oružja, oduzeti su skupoceni satovi i nakit, kao i vozila.

Dvojica predvodnika "Balkanskog kartela" i 11 vođa njihovih kriminalnih ćelija, uhapšeni su u akcija kodnog imena "Izi" ("polako"), u Srbiji, Belgiji i Holandiji. Prema izvorima "Novosti", na prikupljanju dokaza radilo se od 2021. godine, kada je srpska policija dobila prve operativne podatke. Tada je posredstvom međunarodne pravne pomoći, iz Francuske stigao set materijalnih dokaza, prikupljenih preko aplikacije "Skaj".

Kako se sumnja, grupa je učestvovala u krijumčarenju višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko-tranzitne podrške.

Dosad su prikupljeni dokazi za najmanje tri ogromne pošiljke narkotika. Konkretno, reč je o oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi (Holandski Antili), zatim 1,2 tone kokaina zaplenjenog u belgijskom gradu Haseltu, kao i 743 kilograma kokaina zaplenjenog u Roterdamu, u Holandiji.

Snajperi i prigušivači

Pretresom stanova i ostalih prostorija, koje koriste osumnjičeni u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu, pronađene su dve snajperske i tri automatske puške, pet pištolja, od kojih je jedan automatski, i četiri prigušivača.

Dilerima komandovao Đeneral

KAO vođe dela "Balkanskog kartela" označeni su Miroslav Starčević, zvani Deda i Đeneral, i bivši pripadnik "Pink pantera" Mladen Lazarević. U saopštenju o sprovođenju istrage protiv grupe stoji u saopštenju tužilaštva:

- Naredbom o sprovođenju istrage Javnog tužilaštva za organizovani kriminal osumnjičenom M. S. je stavljeno na teret izvršenje tri krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, osumnjičenom M. L. izvršenje dva krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a osumnjičenima M. J., D. Đ., M. M., D. N., I. C., R. R., G. P., M. R., M. P., S. V. i L. Lj. stavljeno je na teret izvršenje po jednog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola