SATIMA PRIČALI O MALOM SENTI: Detalji ispitivanja Stefanovića i Hrkalovićeve u Unutrašnjoj kontroli MUP

E. H.

25. 06. 2022. u 08:00

BIVŠI čelnici MUP Srbije - Nebojša Stefanović, nekadašnji ministar policije i Dijana Hrkalović, svojevremeno državni sekretar, saslušani su juče u prostorijama Službe za unutrašnju kontrolu (SUK).

САТИМА ПРИЧАЛИ О МАЛОМ СЕНТИ: Детаљи испитивања Стефановића и Хркаловићеве у Унутрашњој контроли МУП

Foto: MIlena ANđela/Tanjug

Prema nezvaničnim saznanjima, oni su davali izjave o svojim saznanjima o radu Slobodana Milenkovića, zvanog Mali Senta, inače načelnika Odeljenja za suzbijanje narkotika Policijske uprave Beograd, ali i o slučaju "Jovanjica".

Njih dvoje su ispitani u svojstvu građana, a po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Milenkovića je, inače, Hrkalovićeva u svom medijskom nastupu "prozvala" da "radi" drogu i dovela u pitanje ispravnost postupanja prilikom hapšenja Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog dobra "Jovanjica", gde je, prema tvrdnjama tužilaštva, pronađena plantaža marihuane.

Hrkalovićeva je u prostorije SUK došla rano ujutru, a izašla skoro šest sati kasnije. Ministar odbrane Nebojša Stefanović stigao je oko 14, a izašao oko 17 časova.

Njega je bivša saradnica optužila da je nelegalno prisluškivao predsednika Aleksandra Vučića i članove njegove porodice, da je montirao "aferu Jovanjica", ali i da je štitio članove kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Odgovarajući na optužbe, nekadašnji ministar policije je, pored ostalog, rekao da je njegova saradnica bila na vezi sa "kavčanima", kao i da je sa jednim vođom navijača, inače kriminalcem, bila na letovanju u Izraelu. Navodno, to je i bio razlog za njenu smenu. Stefanović je u svom javnom obraćanju insinuirao i da je održavala vezu preko "Skaj" aplikacije sa Darkom Elezom.

Foto I. Marinković

Inače, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je Hrkalovićevoj, optuženoj da je iskorišćavanjem svog položaja u MUP kočila istrage i procesuiranje kriminalaca, nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor i naložio ponovno odlučivanje Specijalnog suda. Ukinutim rešenjem, njoj je 6. juna ukinut kućni pritvor i određena mera zabrane napuštanja mesta boravišta, uz oduzimanje pasoša i obavezu da se svakog ponedeljka javlja u policijsku stanicu na Voždovcu.

JAVNI NASTUPI NISU RAZLOG

HRKALOVIĆEVA je bila u pritvoru od 24. decembra 2021, nakon čega joj je 31. marta određen kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Prema onome što saznajemo, odluka Apelacije nema nikakve veze sa njenim istupanjima u javnosti. Naime, rešenje je doneto 16. juna, a ekspedovano je dan kasnije.

- Po navodima Apelacionog suda, prvostepeno rešenje sadrži bitne povrede odbredaba krivičnog postupka, imajući u vidu da su razlozi o činjenicama kojima se prvostepeni sud rukovodio prilikom donošenja odluke nejasni i u znatnoj meri protivrečni - rekla je, za "Novosti", portparolka Apelacionog suda Mirjana Piljić. - Naime, u prvostepenom rešenju nije tačno navedeno o kojoj se putnoj ispravi radi, odnosno na koje se ime vodi putna isprava koja se oduzima od okrivljene, jer je Hrkalovićeva imala istovremeno dva pasoša i dve lične karte sa različitim ličnim podacima.

Iz Apelacije podsećaju da za neke države prilikom izlaska iz Srbije ne treba pasoš već je dovoljna lična karta.

Taj sud smatra da se osnovano žalbom ukazuje da prvostepeni sud nije utvrdio da li Hrkalovićeva poseduje druga lična dokumenta, a posebno ona koja je ranije koristila, zbog čega je nejasno zašto prvostepeni sud zaključuje da bi oduzimanje putne isprave bilo dodatna garancija da okrivljena neće pobeći. Rešenje je zbog toga vraćeno Specijalnom sudu na ponovno odlučivanje.

Nikola Skenderija

Stefanović: Verujem da smo rasvetlili detalje

- Verujem da smo dodatno rasvetlili neke detalje. Sve je, naravno, u rukama Tužilaštva, koje će, verujem, rasvetliti sve procese i doći do potpune istine. Imam poverenja u naše organe da imaju kapacitet i snage da sve rasvetle - rekao je Stefanović po izlasku iz SUK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)