OPTUŽBE OZBILJNE, HITNO SASLUŠATI MINISTRA ODBRANE: Državni funkcioneri o navodima Dijane Hrkalović

V. N.

20. 06. 2022. u 07:23

TUŽILAŠTVO i nadležni organi trebalo bi da reaguju na teške optužbe koje je bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović iznela na račun nekadašnjeg šefa, a sada potpredsednika Vlade i ministra odbrane Nebojše Stefanovića, da ga hitno saslušaju i utvrde sve činjenice.

ОПТУЖБЕ ОЗБИЉНЕ, ХИТНО САСЛУШАТИ МИНИСТРА ОДБРАНЕ: Државни функционери о наводима Дијане Хркаловић

Foto: M. Anđela/Tanjug

Ova očekivanja otvoreno iznose u vrhu naprednjaka nakon tvrdnji Hrkalovićeve da je Stefanović učestvovao u neovlašćenom prisluškivanju razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, lično štitio klan Veljka Belivuka i montirao aferu "Jovanjica".

Bivša državna sekretarka u MUP, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, nakon puštanja iz pritvora u intervjuu za "Objektiv" prvi put je govorila o svim aferama i iznela svoju stranu viđenja događaja, odnosno šokantna saznanja i brojne optužbe, pre svega, protiv svog nekadašnjeg nadređenog.

Tako Hrkalovićeva, između ostalog, tvrdi da je "Stefanović ostvarivao neovlašćeni uvid u sadržaj telefonske komunikacije predsednika Vučića i članova njegove porodice":

- Čitao je transkripte njegovih razgovora, mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika niti je obavestio BIA, da oni preduzmu mere. Tamo gde ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašćeno, tamo ima svega.

Reagovao je i Stefanović, koji je juče poručio da će u narednih 48 sati odgovoriti na, kako ističe, sve laži koje su o njemu izrečene. Stefanović je u saopštenju naveo da je nebrojeno puta lako i argumentovano razobličavao laži i izmišljotine koje su protiv njega u javnosti lansirali "kriminalni i politički klanovi":

- Dobijao sam i sudske presude protiv onih koji su lagali da sam radio nezakonito i da sam imao veze sa kriminalom. Svaku od tih laži sam do sada razotkrio, sam ili preko suda, verujući da je to jedini ispravan način da odbranim sebe, svoju porodicu i svoju državu kojoj odano služim. Zbog zaštite svega što su prave vrednosti moje zemlje i moje porodice, odlučio sam da odgovorim na novi talas laži koji plasira okrivljena Hrkalović, kao i deo medijske mašinerije koja je u vlasništvu najbližih saradnika Veljka Belivuka. A upravo istina koju ću izneti njih i plaši, pa se služe najnižim podmetačinama, što je svojstveno onima koji su krivi i koji pokušavaju da krivicu smanje i prebace na drugog. To im neće proći.

Član predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić izjavio je juče kako očekuje da tužilaštvo preduzme korake koji su u skladu sa zakonom, sasluša Stefanovića i utvrdi činjenice u vezi sa optužbama koje je iznela bivša državna skeretarka MUP u intervjuu "Objektivu".

- Odgledao sam taj intervju u dahu i bio sam blago šokiran kada sam čuo sve to. Mi smo uređena, pravna zemlja. Ne mogu sada da znam šta će tužilaštvo da uradi, oni su nezavisan organ u odnosu na izvršnu vlast, ali ono što očekujem je da se te tvrdnje provere. To je nešto najmanje što mora da se dogodi posle jednog takvog intervjua - rekao je Vesić za televiziju Pink.

Dodao je da je to nije intervju "nekoga sa ulice", već osobe koja je bila na važnim položajima i optužena je za teška krivična dela, tako da njena priča, kaže, sigurno ima mnogo veću težinu.

Inače, ovo nije prvi put da se postavlja pitanje ima li Stefanovićeve odgovornosti u nezakonitom prisluškivanju Vučića, a od izbijanja afere pojedini visoki funkcioneri SNS otvoreno su se zalagali da se on isključi iz stranke i smeni sa državnih funkcija. Stefanović je pre godinu dana podneo ostavku na mesto šefa beogradskih naprednjaka, a nakon što je više odbora i visokih funkcionera SNS zatražilo njegovu smenu. Najavljivano je da bi o njegovoj sudbini u SNS moglo da se raspravlja na kongresu stranke, u oktobru prošle godine, ali ta tema nije otvorena, a on je i dalje član Predsedništva.

VUČEVIĆ: SAZNAĆEMO ISTINU

UPITAN da prokomentariše optužbe koje je Hrkalovićeva iznela na račun ministra Stefanovića, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević za "Novosti" kaže:

Foto Ž. Knežević

 

- O svemu tome sam pričao još decembra 2019. godine. Pravda je spora, ali dostižna. Verujem da ćemo istinu saznati.

POLICIJA DOKAZALA PRISLUŠKIVANjE

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u više navrata je poručivao da je policija dokazala prisluškivanje predsednika i njegove porodice i da je sada na delu pravosuđe.

- Nesporno je da su visoki funkcioneri MUP planski stavljali određena lica na mere, znajući da će ostvarivati komunikaciju sa predsednikom Vučićem ili članovima njegove porodice. Nijedno lice koje je bilo na merama nije procesuirano. Ni protiv jednog nije pokrenut sudski postupak, što govori da su mere bile upotrebljene ne za dokazivanje krivičnih dela, već za nadzor njihove komunikacije sa porodicom Vučić - poručio je nedavno u intervjuu za "Novosti".

ANDREJ KOLATERALNA ŠTETA

U SVOJOJ ispovesti, Dijana Hrkalović govorila je i o aferi "Jovanjica" kao i da je Andrej Vučić nepravedno optužen.

- Tu aferu su montirali "montažeri" Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković, mali Senta. Mislim da je to bilo u dogovoru sa stranim službama. Upletoše Andreja Vučića ni krivog ni dužnog. Kada je hapšen Predrag Koluvija na auto-putu, šta je tamo radila beogradska policija, van teritorije za koju je nadležna? Zašto nisu otvorili operativnu obradu? Koluviji su istog momenta uzeli telefone. Ako su mu uzeli telefone, kako je onda on obavljao te pozive, ka Andreju i ne znam kome? Nije mogao da obavlja te pozive jer su telefoni bili kod operativaca koji su ih čačkali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)