SRPSKA POLICIJA U MEĐUNARODNOJ AKCIJI: Zaplenjeno 2,6 tona kokaina, uhapšena 61 osoba u osam država (VIDEO)

Novosti online

27. 09. 2021. u 11:10 >> 11:52

U MEĐUNARODNOJ akciji sprovedenoj u osam država na dva kontinenta, pod pokroviteljstvom Evropola, u kojoj su aktivno učešće uzeli i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal, tokom 2020. i 2021. godine zaplenjeno je 2,6 tona kokaina i uhapšen je 61 pripadnik organizovane kriminalne grupe.

СРПСКА ПОЛИЦИЈА У МЕЂУНАРОДНОЈ АКЦИЈИ: Заплењено 2,6 тона кокаина, ухапшена 61 особа у осам држава (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Akcije su sprovedene u okviru Operativne radne grupe i u njima su učestvovale policije Republike Srbije, Kraljevine Španije, Nemačke, Slovenije, Kolumbije, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, kao i američka agencija za borbu protiv droga DEA. 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pohvalio je pripadnike Uprave kriminalističke policije koji su učestvovali u ovoj akciji i istakao da je srpska policija još jednom pokazala da je pouzdan partner u borbi protiv svih vidova kriminala.

- Ponosan sam na našu policiju koja je učestvovala i dala veliki doprinos u razbijanju ovog Balkanskog kartela. Naša policija svakodnevno pokazuje snagu i odlučnost u borbi protiv organizovanog kriminala. Pouzdan smo i dostojan međunarodni partner. Bez obzira na to u kojoj zemlji se bave trgovinom narkoticima, državljani Srbije će biti na udaru MUP-a i daćemo sve od sebe da ih nađemo i uhapsimo - poručio je ministar Vulin.

U ovim akcijama zaplenjeno je i oko 612.000 evra, 324 kilograma marihuane, luksuzna vozila i motocikli.

U opsežnoj akciji, nakon uspešne saradnje na otkrivanju izvora i identifikaciji članova pripadnika organizovane kriminalne grupe, u julu 2020. godine u Karipskom moru presretnut je pokušaj krijumčarenja 1.350 kilograma kokaina koji je zaplenjen, namenjen evropskom tržištu, a čiju nabavku i krijumčarenje je sprovela navedena organizovana kriminalna grupa.

Policija je ubrzala istragu u martu ove godine, kada su vođe kartela doputovale u Španiju kako bi pripremile dolazak nove velike količine kokaina, koji je u organizaciji ove grupe transportovan iz Južne Amerike u Španiju, da bi 10. marta pripadnici Nacionalne policije Španije zaplenili 1.250 kilograma kokaina i uhapsili 13 osoba u nekoliko španskih gradova.

Među uhapšenima bili su i N. P. (1973), visokopozicionirani član organizovane kriminalne grupe, crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu, J. J. (1964), državljanin Republike Srbije sa boravištem u Španiji, R. B. (1988) i M. M. (1987) iz Beograda, kao i S. P. (1980) iz Ćuprije.


BONUS VIDEO: AKCIJA "PLANTAŽA 2012": Uhapšena dvojica Banjalučana, osumnjičena da su uzgajala marihuanu
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)