SLIKE GOLIH UČENICA – UMETNIČKA DELA?! Nastavak predistražnih radnji u o aferi u Istraživačkoj stanici Petnica

B. Puzović

25. 08. 2021. u 19:17

U PREDISTRAŽNOM postupku, Branislav Savić Savan (65) nekadašnji zaposleni u Istraživačkoj stanici Petnica, tvrdio je da su fotografije i filmovi sa snimcima golih mladih ženskih osoba, koje je policija pronašla u stanu koji je koristio u stvari – umetnička dela!

СЛИКЕ ГОЛИХ УЧЕНИЦА – УМЕТНИЧКА ДЕЛА?! Наставак предистражних радњи у о афери у Истраживачкој станици Петница

Foto D. Milovanović

Nekoliko devojaka, tadašnjih učenica i polaznica naučnih seminara u Istraživačkoj stanici Petnica, tvrdi da ih je Savić, nekadašnji urednik časopisa "Petničke sveske", seksualno uznemiravao.

POZIV

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu pozvalo je sve oštećene polaznice da daju izjavu. Poziv se odnosi na slučajeve seksualnog uznemiravanja posle 2013. godine, kada je donet takozvani Marijin zakon, kojim je propisano da krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnika i dece ne zastarevaju.

    

Izjavu je, u međuvremenu, u okviru predistražnih radnji, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu dala još jedna žrtva seksualnog zlostavljanja od 2013. do 2016. godine u Petnici.

Prethodno, u svojstvu građanina, saslušan je Branislav Savić Savan, te rukovodstvo Istraživačke stanice Petnica. Nadležno tužilaštvo, saznajemo nezvanično, otkrilo je fotografsku radnju u Valjevu u kojoj su fotografije nagih devojaka izrađene. U toku je prikupljanje materijalnih dokaza, nakon čega, saznajemo, sledi odluka o podizanju optužnice protiv Savića.

Afera o seksualnom zlostavljanju u ovoj naučnoj ustanovi za talentovane osnovce i srednjoškolce izbila je u javnost tokom jula, kada je nekoliko polaznica seminara medijima izjavilo da ih je Savić, kada su dolazile kod njega u kancelariju, nagovarao i primoravao da ih fotografiše nage. Kod osumnjičenog Savića, inače, polaznici naučnih seminara dolazili su na konsultacije u vezi priloga za časopis "Petničke sveske", koji je uređivao.

- Prilikom pretresa stana koji je koristio Savić, policijski službenici pronašli su mnoštvo fotografija i negativa filmova sa snimcima nagih polaznica naučnih seminara, a istraga treba da utvrdi kada su nastali i da li su u tom trenutku one bile maloletne – kaže izvor "Novosti".

- Prilikom davanja iskaza u svojstvu građanina, Savić je rekao da su u pitanju umetničke fotografije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

LISTA NAJRELIGIOZNIJIH ZEMALJA: Srbija na iznenađujućem mestu