SAVET PETNICE NI REČ O ODGOVORNOSTI: Najviše telo istraživačke stanice posle nedelju dana oglasilo se bez konkretnih zaključaka

M. MARKOVIĆ - B. PUZOVIĆ

10. 07. 2021. u 09:23

KOLA koja su odavno naprsla, po svemu sudeći, slomiće se samo na - Savanu! Branislav Savić, dugogodišnji radnik Petnice, prokazan, ali još nije osumnjičen za navodno seksualno zlostavljanje u ovoj naučnoistraživačkoj stanici, jedini je, zasad, na stubu odgovornosti za potres koji je uzdrmao srpsku javnost.

САВЕТ ПЕТНИЦЕ НИ РЕЧ О ОДГОВОРНОСТИ: Највише тело истраживачке станице после недељу дана огласило се без конкретних закључака

Foto: D.Milovanović

Upravni odbor oprao je ruke: prihvatio je ostavku direktora Nikole Božića, a sebe proglasio za novu upravu. Očekivalo se da o tome sud donese najviše upravljačko i regulatorno telo - Savet Petnice. Da preispita sopstvenu i odgovornost dosadašnje, samoproklamovane nove uprave i to saopšti javnosti. Ali, ko zna šta je i ko je zakočio, da članovi Saveta ćute čitavu sedmicu i od proteklog petka do četvrtka uveče obećavaju da će uputiti saopštenje: šta su istražili, do kojih su zaključaka došli. I najvažnije - kako da uvere roditelje da svoju dece, s poverenjem, pošalju u Petnicu.

Sedam dana posle zasedanja Saveta, stiglo je i saopštenje. Najviše upravljačko i regulatorno telo Petnice saopštava da je od nove uprave zatražilo da "pruži podršku i neophodnu pomoć svim žrtvama seksualnog nasilja, da u potpunosti sarađuju sa nadležnim organima u procesuiranju odgovornih, pripremi neophodna dokumenta i plan obrazovnih delatnosti kako bi se svaki mogući slučaj u budućnosti sprečio, a mladi i zaposleni osnažili da pravovremeno prepoznaju i reaguju na nasilje". Ni reči o propustima.

"Novosti" su se, u više navrata, interesovale čemu tolika tajnost, posebno, čemu odugovlačenje da se stav Saveta saopšti javnosti. Predsednik ovog (da ponovimo) najvišeg upravljačkog i regulatornog tela, akademik Zoran Knežević, bio je ljubazan:

- Potrebno je vreme da se stavovi članova usaglase, potom, da se svakom to pošalje mejlom na potpis. Tek posle toga možemo u javnost - kazao je.

Upitali smo ga: zar nije logično da Upravni odbor "polaže račun" Savetu i kada bira i kada razrešava ili prihvata ostavku direktora Petnice? Ko po Statutu ima primarnu nadležnost: Savet ili Upravni odbor?

- Mi biramo njih, oni biraju nas, tako je nekako - odgovorio je predsednik Saveta.

Odgovor na pitanja kako su se u svemu tome usaglasili članovi Saveta i ko je od njih potpisao, a ko nije to "usaglašeno" saopštenje, nismo dobili. I nećemo, verovatno, sve dok Petnica ne dobije pravog domaćina.

PROFESORI I DOKTORI

SAVET Istraživačke stanice Petnica, nezavisne naučne organizacije, kako je navedeno na sajtu ove ustanove, čine: akademik Zoran Knežević, Dragan Mašulović, Dragica Pavlović Babić, Nada Majkić, Predrag Marković, Sonja Liht, Vlado Đukanović, Desanka Radunović, Vladica Ćetković, Vidojko Jović, Marija Đurić, Danica Pajović, Aleksandar Popović, Sofija Stefanović, Borut Vild, Goran Svilanović, Korado Korlević, Srđan Verbić i Vigor Majić. Većina članova Saveta su univerzitetski profesori ili doktori nauka.

SASLUŠANA SAMO JEDNA ŽRTVA?

Pred istražnim organima u Valjevu do sada je, koliko je poznato, svedočila samo jedna od pet žrtava koje su u medijima tvrdile da su pretrpele seksualno nasilje u Petnici. Osumnjičeni Savić saslušan je u svojstvu građanina. U toku je, saznajemo, veštačenje fotografija pronađenih u njegovom stanu, kako bi se utvrdilo da li na njima ima i osoba koje su, u trenutku snimanja, bile maloletne. Devojke koje su slučajeve seksualnog nasilja prijavile, bile su u to vreme polaznice naučnih seminara u Istraživačkoj stanici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024