PRITVOR ZA DEKSTEROVE LJUDE: U Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušana četvorica pripadnika zloglasne grupe Darija Đorđevića

E. H.

10. 06. 2021. u 22:00

U PROSTORIJE Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) u četvrtak su privedena četvorica osumnjičenih za pripadnost organizovanoj kriminalnoj grupi, kojom je rukovodio Dario Đorđević (33), zvani Dekster i Đoks.

ПРИТВОР ЗА ДЕКСТЕРОВЕ ЉУДЕ: У Тужилаштву за организовани криминал саслушана четворица припадника злогласне групе Дарија Ђорђевића

Pripadnici SBPOK privode jednog od osumnjičenih / Foto MUP

Na teret im se stavlja da su za račun ove ekipe, ali i "kavačkog klana" rasturali narkotike na teritoriji naše zemlje. U toku je rasvetljavanje i prikupljanje dokaza i za teža krivična dela, poput otmica i ubistava.

Tužilac za organizovani kriminal doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Đorđevića i uhapšene četvorke - Stefana Runića, Petra Nikolića, Stefana Zizovića i Ognjena Trojanovića. Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je rešenje po kojem se se svoj četvorici određuje pritvor do 30 dana. Inače, hapšenje su pre dva dana izbegla još dvojica osumnjičenih, koji su u bekstvu i za njima se traga. Reč je o V. S. i M. J.

Uhapšena četvorka radila je, prema saznanjima pripadnika MUP Srbije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA), po naređenjima i uputstvima Đorđevića, koji je pre nekoliko dana uhapšen u Beču sa lažnim dokumentima i 10 kilograma heroina. Nekoliko nedelja ranije u Austriji su lisice stavljene i Aleksi Petroviću, Predragu Božoviću, Milošu Hristovu, Nikoli Savatiću, Luki Caro, Todoru Jarčeviću, Petru Selakoviću, Petru Milojiću, Danijelu Stojanoviću i Milunu Dukiću, kao članovima Đorđevićeve kriminalne grupe.

Austrijska policija je prilikom pretresa njihovih stanova pronašla i zaplenila oko 10 kilograma heroina, više od pet kilograma kokaina, pola kilograma marihuane, više od 100.000 evra, oružje i lažne pasoše Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sa falsifikovanim dokumentima uhapšen je i Đorđević, koji se inače u Srbiji vodio kao nestao. Da ga nema, prijavio je jedan od najbližih članova porodice. Sada se pretpostavlja da je reč o lažnom nestanku kako bi Đorđević zavarao trag. Ipak, odale su ga, navodno, zaštićene aplikacije za komunikaciju preko kriptovanih mobilnih telefona.

U rasturanju ove bande učestvovao je i američki FBI, ali je celom akcijom koordiniralo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK). Zahvaljujući informacijama naše policije i BIA iza rešetaka se našao kompletan austrijski ogranak kriminalne ekipe iz Kotora. Tako je posle "pada" slovenačke ispostave "kavčana", ovom mafijaškom klanu zadat ozbiljan udarac.

- Cetinjanin Milan Vujotić, za kojim se traga, po uputstvu Zvicera formirao je obe grupe, kako u Sloveniji, tako i u Austriji - navodi naš sagovornik. - U tome su mu pomogli i Veljko Belivuk i Marko Miljković. Njihov zadatak je bio da dočekaju i rasture velike količine heroina i kokaina na teritoriji Austrije i Nemačke.

Krijumčarski kanal, kada je reč o heroinu, dolazio je iz Irana, dok je kokain stizao iz Kolumbije, prekookeanskim brodovima. Pre nekoliko dana u luci na Malti otkriveno je oko 750 kilograma kokaina, izuzetno visoke čistoće, čija je ulična vrednost procenjena na 100 miliona evra. Droga, sakrivena u kontejner-hladnjači sa bananama, trebalo je da bude iskrcana u Kopru, u Sloveniji. Nabavku celog tovara, kao i prebacivanje u Evropu, finansirao je "kavački klan".

TRI UBISTVA

U OVOM trenutku sumnja se da je Đorđević učestvovao u najmanje tri likvidacije počinjene u Beogradu. Reč je o ljudima čiju su smrt tražili, prema operativnim saznanjima, Veljko Belivuk, Marko Miljković i njihov šef Radoje Zvicer.

NADIMAK PO LIKU IZ SERIJE

DARIO Đorđević, koga su mnogi upoznali sa nadimkom Đoks, voleo je više da ga oslovljavaju sa Dekster. To je lik iz poznate američke serije, koji je radio u policiji (bio forenzičar za krv), a u slobodno vreme ubijao je ljude koji su bili sa one strane zakona.

- Voleo je da ga tako zovu, ne samo zbog serije nego što ta reč u slengu može da znači i vešt i spretan - navodi jedan od ljudi koji ga poznaju. - On to nije, ali je uz pomoć Belivuka i Nikole Džonija Vušovića postao vođa kriminalne frakcije u Austriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!