NEVEROVATAN PRIZOR ŠIROM EVROPE: Kako je izgledalo pomračenje Sunca (FOTO)
25. 10. 2022. u 16:52
DANAS, tačno u 11.22 sati, iz Srbije i većeg dela Evrope moglo je da se vidi delimično pomračenje Sunca.

Foto: Tanjug
U Beogradu je Mesec dodirnulo Sunce u 11.22, a napustilo Sunčev disk u 13.38. Na sredini pomračenja bilo je pokriveno nešto manje od polovine Sunčevog prečnika.
Zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo. Najbezbednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na beli papir kroz neki optički instrument ili direktno kroz njega, ako poseduje odgovarajuće filtere.
Maksimum pomračenja bio je najvidljiviji u Banjaluci u 12.25, potom su Novosađani mogli da vide "zenit" pomračenja u 12.29, a minut kasnije Beograđani.
Do pomračenja Sunca dolazi kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje zakloni deo ili celo Sunce. Razlikuju se potpuno, prstenasto i delimično pomračenje Sunca.
Preporučujemo

MOLITVA IZ HILANDARA: Vučiću, izdrži iskušenja i pritiske
U BESEDI za slavskom trpezom u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, iguman Metodije pozvao je danas okupljene vernike i sav verni narod da se pomole za sudbinu Kosova i Metohije, kao i za one koji će odlučivati o sudbini južne srpske pokrajine.
27. 01. 2023. u 15:36

RECEPT ZA NAJUKUSNIJU SARMU: Tajna je u zapršci i sastojku na dnu lonca
U smesu za sarmu uvek dodajte nešto suvog mesa, sarma će dobiti finiji ukus, ali ipak morate da pazite da zbog suvog mesa ne bude prežestoka. Pre nego što stavite suvo meso u sarmu obavezno ga prokuvajte.
27. 01. 2023. u 18:41

JEZIVO OSTRVO ZMIJA: Država zabranila pristup zbog otrovnica - izmasakrirale porodicu svetioničara
OSTRVO zmija, koji se nalazi samo 30 kilometara od obale brazilskog grada Sao Paola, zaista opravdava svoje ime. Mada satelitski snimci pokazuju obilje vegetacije, stenovite obale i kristalno čisto more, ovo ostrvo je leglo zmija.
27. 01. 2023. u 21:00
Komentari (0)