ZEMLJA, MESEC I SUNCE BIĆE U ISTOJ RAVNI: U Srbiji i svetu danas će, ukoliko nebo bude dovoljno vedro, biti vidljivo delimično pomračenje

A. Z. K.

25. 10. 2022. u 07:30

SUNCE, Mesec i Zemlja danas će se naći na istoj ravni, pa će iz Srbije i celog sveta biti moguće da se posmatra delimično pomračenje Sunca. Mesec će pokriti jednu trećinu Sunčevog prečnika, a pomračenje će biti najvidljivije oko 12.30 sati.

ЗЕМЉА, МЕСЕЦ И СУНЦЕ БИЋЕ У ИСТОЈ РАВНИ: У Србији и свету данас ће, уколико небо буде довољно ведро, бити видљиво делимично помрачење

Foto EPA

Astronomija razlikuje tri vrste pomračenja: potpuno, koje je u Srbiji bilo vidljivo 1999. godine, prstenasto i ono koje će se danas dogoditi - delimično. Kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca, dolazi do zaklanjanja jednog dela zvezde. U toku godine može se desiti od dva do pet pomračenja Sunca, ali se ona ne vide uvek sa istog mesta.

- U Beogradu će Mesec dodirnuti Sunce u 11.22, a napustiće Sunčev disk u 13.38 - rekao je za "Novosti" dr Miodrag Dačić.

- Na sredini pomračenja biće pokrivena otprilike jedna trećina Sunčevog prečnika.

Maksimum pomračenja prvo će biti najvidljiviji u Banjaluci u 12.25, potom će Novosađani moći da vide "zenit" pomračenja u 12.29, a minut kasnije Beograđani. Iako ovo privlači veliku pažnju, važno je da napomenemo da posmatrači vode računa kako će danas posmatrati Sunce. Zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba gledati kroz specijalne naočare koje su namenjene za ovo, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje koje ima gustinu preko 14 ili kroz staklo koje je sa obe strane dobro nagaravljeno svećom.

Ilustracija V. N.

Najbezbednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na belom papiru kroz neki optički instrument, ili direktno kroz njega ako poseduje odgovarajuće filtere.

Iako će kod nas pomračenje biti delimično i vidljivo samo 40 odsto pokrivenosti Sunca, u Rusiji će ova pojava biti najvidljivija, jer će Mesec prekriti 71 odsto Sunčevog diska. Sledeći je Iran, a stanovnici Teherana biće u prilici da vide 64 odsto pokrivenosti ove zvezde.

Ukoliko danas bude vedro, zainteresovani Beograđani biće u prilici da ovu pojavu posmatraju sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Foto EPA

UTICAJ NA TRI ASTROLOŠKA ZNAKA

OSIM astronoma, ova pojava privlači i pažnju astrologa, koji kažu da će pomračenje Sunca uticati na znakove horoskopa. Kako objašnjavaju, ova pojava neće odmah ostaviti posledice, već će se one osetiti u narednih šest meseci. Device bi trebalo da povedu računa o zdravlju, Ribama će biti potreban odmor, Škorpije će imati novčanih problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april