SPEKTAKL U SEVERNOJ KOREJI: Obeležena godišnjica rođenja Kim Il Sunga (FOTO)

Novosti online

16. 04. 2022. u 07:47

SEVERNA Koreja je obeležila godišnjicu rođenja osnivača države Kim Il Sunga masovnim plesom, vatrometom i pozivima na čvršću lojalnost lideru Kim Džong Unu, ali vojne parade nije bilo.

СПЕКТАКЛ У СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Обележена годишњица рођења Ким Ил Сунга (ФОТО)

Foto: Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejska državna televizija je prikazala snimak plesa hiljada mladih ljudi, muškaraca u belim košuljama i žena u živopisnoj tradicionalnoj odeći, na trgu u Pjongjangu, dok je vatromet osvetljavao noćno nebo.

Učesnici manifestacije su izdizanjem žutog cveća formirali simbol vladajuće Radničke partije Koreje, a na snimcima državnih medija prikazan je Kim kako maše sa balkona koji gleda na ogroman trg u Pjongjangu, nazvan po njegovom dedi Kim Il Sungu, dok ogromne kolone ljudi koji nose crveno cveće i transparente sa političkim sloganima marširaju ispod.

Član politbiroa vladajuće Radničke partije Ri Il-Hvan, održao je govor u kojem je pozvao na lojalnost i poručio da će Severna Koreja „uvek biti pobednik“ pod Kimovim vođstvom, navodi Gardijan.

Nije poznato da li je Kim održao govor tokom jučerašnje proslave, a državni mediji nisu preneli nikakve komentare zvaničnika prema SAD ili Južnoj Koreji, prenosi britanski list.

Rođendan Kim Il Sunga je najvažniji nacionalni praznik u Severnoj Koreji, gde porodica Kim vlada sa snažnim kultom ličnosti od osnivanja Severne Koreje 1948. godine.

Kim Džong Un je treća generacija njegove porodice koja vlada Severnom Korejom, nakon što je njegov otac preminuo krajem 2011. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina