SEĆANJA NE BLEDE: Liturgije na Sokolu u čast pokojnog episkopa Lavrentija (FOTO)

V. Mitrić

30. 01. 2022. u 13:18

NAJBLIŽI saradnici nedavno preminulog episkopa šabačkog Lavrentija, uz blagoslov administratora Eparhije šabačke, episkopa zvorničko tuzlanskog Fotija, predvođeni arhimandritom Nifontom Pavlovićem, protom Mirkom Vilotiće i đakonom Radenkom Pantićem, služili su u crkvi Manastira u Soko gradu liturgiju u znak sećanja i poštovanja prema tog uglednom i omiljenom arhijreju Srpske pravoslavne crkve.

СЕЋАЊА НЕ БЛЕДЕ: Литургије на Соколу у част покојног епископа Лаврентија (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Vladika Lavrentija počiva ispred crkve, koju je, kao i čitav manastirski kompleks, podigao za života i posvetio svetom vladici Nikolaju Velimiroviću.Od sahrane, koja je bila 26 januara, dan uoči 88 rođendana episkopa šabačkog, njegovu večnu kuću posetilo je već nekoliko hiljada ljudi.Svakog dana, u ovoj, kao i u bogomoljama u Šapcu i Loznici, služe se liturgije i tako će biti sve do 40 dana od njegovog upokojenja, kada slede drugi obredi.

- Ovo je, samo, početak sećanja na nama dragog i milog duhovnika, starešinu i čoveka, čije je delo planetarnih razmera -kaže prota Mirko Vilotić.

Očekuje se da će, uskoro, biti organizovane mnogi duhovni i kulturni sadržaji episkopu Lavrentiju u čast, koji je bio arhijerej 54 godine, 64 godine monah, a u Evropi i Australiji stvorio je sedam eparhija, dok se nije vratio u otadžbinu pre 33 leta.

U ČAST EPISKOPA LAVRENTIJA: Služba Božija u spomen na preminulog vladiku šabačkog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)