Feljton

SVI SRPSKI RAZDORI I ZBEGOVI KROZ VEKOVE

* Kako su pridevi srbijanski i srpski ušetali u politiku i to – kao državni problem * Zbog čega su uz levu obalu Dunava u Vojvodini naseljavani samo Hrvati * Zašto vojni savez tri srpske republike, nazvan ”Drina”, nikad nije pokrenut * U Velikoj seobi Srba 1690. godine, u zbegu je bilo 40.000 duša. U koloni Srba iz Hrvatske 305 godina kasnije nalazilo se njih pet puta više * Svedočanstvo Momira Bulatovića: ”Dobio sam zahtev, ultimatum SAD, da Crna Gora proglasi nezavisnost”

Tekstovi

FELJTON - HRVATI SA SRBIMA NEĆI NI U RAJ: Roditelji Anta Starčevića  bili su  pokatoličeni Srbi

FELJTON - HRVATI SA SRBIMA NEĆI NI U RAJ: Roditelji Anta Starčevića bili su pokatoličeni Srbi

SRPSKI političar Milan Grol, koji je vodio i izbegličku Vladu u Londonu, tvrdio je: "Hrvati sa Srbima neće ni u raj". Stipe Šuvar, političar iz Titove ere, bio je spreman, da sa Srbima ide i u pakao i u raj. U njegovoj konstataciji, da nije bilo Ante Pavelića i Franje Tuđmana, sad bi u Hrvatskoj živelo milion i po Srba, najbolje otkriva razmere srpske tragedije.

19. 06. 2022. u 18:00

FELJTON - SRPKINJA BILA VLASNICA ZAGREBA: Srbi, uz sve muke koje su ih snalazile, uspevali su da sačuvaju jezik i ćirilično pismo

FELJTON - SRPKINJA BILA VLASNICA ZAGREBA: Srbi, uz sve muke koje su ih snalazile, uspevali su da sačuvaju jezik i ćirilično pismo

PADOM despotovine Đurđa Brankovića (1459) okolnosti su se bitno izmenile, usledila je bežanija u ugarske zemlje. Nema, naravno, pouzdanih podataka o brojnosti stanovništva u tim seobama. Procene se kreću da je bilo zahvaćeno skoro dvesta hiljada ljudi. Istoričar Sima Ćirković je jedan od onih koji je te brojke dovodio u pitanje, smatrao ih je uveličanim. Tragove koje su Srbi iz tih vremena ostavili, od Srema, Banata, Slavonije, gornje Hrvatske, zasad su još neizbrisivi. Tako na početku 16. veka imamo geografske karte na kojima su oblasti – Srem i Slavonija na zapadu i Banat na istoku – označene imenom Rascia – Raška ili Rašani. O masovnosti i uticaju Srba u ovim krajevima ostali su da svedoče, do naših dana, i hrvatski etnici sa korenom „Srb”. Tako se, u „Leksikonu prezimena Socijalističke Republike Hrvatske” (Zagreb, 1976) beleže i ovi oblici: Srb, Srbaček, Srbalj, Srbanić, Srbelj, Srbić, Srbijan, Srblić, Srbljanović, Srbljinović... Tu je i etnik Rašan koji se nalazi u prostoru bjelovarskih, đurđevačkih, koprivničkih sela... U Slavoniji je opstao i etnik Rac koji potiče iz mađarskog izgovora pojma Rašanin.

04. 06. 2022. u 18:00

FELJTON - OSLANJANJE NA DVE STOLICE: Kako to  da se niko nije oglasio potomkom mitskog heroja Marka Kraljevića

FELJTON - OSLANJANJE NA DVE STOLICE: Kako to da se niko nije oglasio potomkom mitskog heroja Marka Kraljevića

KRALj Vukašin (?-1371) pored mitskog Marka imao je još tri sina: Andrijaša, Ivaniša i Dmitra. Da su mlađa braća Marka Kraljevića, javno govorila, nekom saopštila ili sami zapisali, šta sve znaju i šta su mislili o svom bratu, kralju, srpski narod, za pretpostaviti je, ne bi Marka odabrao za svog mitskog heroja. Ako je imao krilatog konja Šarca i ako je nosio buzdovan težak 85 kilograma, zašto nije pomogao i spasao oca u Maričkoj bici 1371. sa Turcima; ako je tako uspešno naterivao „Turke na buljuke”, orao njihove drumove, kako je mogao prvi, na prostoru nemanjićke države, da prihvati tursko vazalstvo?

03. 06. 2022. u 18:00