MINISTAR SINIŠA MALI: U ponedeljak dolazi američki DFC - to znači nove investicije, veće plate i penzije

Tanjug

18. 09. 2020. u 09:09

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da će visoka delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u ponedeljak stići u Beograd, čime počinje i konkretna realizacija sporazuma koji je 4. septembra potpisan u Beloj kući.

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: У понедељак долази амерички ДФЦ - то значи нове инвестиције, веће плате и пензије

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Posle dve nedelje od boravka u Vašintonu, krećemo u konkretno i direktno sprovođenje sporazuma, što je politički i ekonomski veoma važno", rekao je Mali za Prvu televiziju.

On je naveo da će visoka delegacija DFC, na čelu sa izvršnim direktorom Adamom Bolerom, ostati u Srbiji četiri dana kako bi se upoznali sa svim okolnostima.

Mali je rekao da je dolazak američkog DFC važan za sve građane Srbije jer će oni iz Beograda pokrivati ceo region.

Navodeći da će DFC učestvovati u finansiranju projekata iz raznih oblasti, Mali je rekao da je njihov dolazak veliki i snažan momenat za razvoj ne samo srpske, već i ekonomije u celom regionu.

"To za građane znači ne samo nove invešticije, bolju infrastrukturu, već i nova radna mesta, veće prilive u budžet, pa i novac za veće plate i penzije", rekao je Mali i podsetio da je Srbija 2012. i 2013. godine bila pred bankrotom, a da sada najveća razvojna agencija dolazi u zemlju.

Kako kaže, za DFC su projekti najvažniji.

"Bili su zadovoljni onim što su videli i čuli o Srbiji po pitanju makroekonomske stabilnosti, kao i našom reakcijom na korona krizu, očuvali smo radna mesta i proizvodne kapacitete", rekao je Mali.

RADIMO I NA REBALASU I NA BUDžETU ZA 2021.GODINU

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se radi i na rebalansu i na budžetu za 2021. godinu i dodao da su u predlogu budžeta za 2021. godinu korisnici budžeta dali preko 30 odsto više zahteva nego što ima novca.

"To je uvek tako, nikada pregovori nisu laki, svi oni imaju neki svoje ideje iz želje, ali na kraju uvek sednemo i definišemo šta su prioriteti. Nama budžet za 2021. godinu, nakon korone i ove godine treba da bude razvojni, ali i da obezbedi davanja", rekao je Mali za televiziju Prva.

On je dodao da nije važno ko je od korisnika tražio više novca, ali da će se na kraju definisati zajednički prioriteti i sprovesti to kako treba.

MISIJA MMF OD 5. DO 16. OKTOBRA U BEOGRADU

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će misija MMF-a virtuelno boraviti u Srbiji od 5. do 16. oktobra kako bi se dogovorili oko budžeta za 2021. godinu, ali da im Srbija neće tražiti nova sredstva jer nema razloga za to.

On je gostujući na tv Prva rekao da će sa misijom razgovarati i oko statusa mera koje je Srbija sprovodila.

"Nova tranša od MMF-a nam ne treba, mi smo samoodrživi", rekao je mali.

Prema njegovim rečima, sa MMF-om postoji sporazu savetodavnog karaktera, a njihovi saveti su uvek dobronamerni i dobrodošli.

"Raduje me što su pre tri nedelje rekli u izveštaju da su mere Srbije pravovremene, sveobuhvatne i da imaju ogroman efekat na ovčuvanje zaposlenost i privrednih aktivnosti", zaključio je Ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina