SRBIJA bi do 2025. godine trebalo da ima najmanje pet novih aerodroma i da vazdušnim lukama premreži celu teritoriju zemlje, izjavio je direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković.

Komentari (9)

Zivago

16.08.2020. 12:42

Bilo bi dobro čuti i neko modenrije shvatanje. Gradnja aerodroma na svakih 50ak kilometara podseća na pionirski period avijacije, kada su česte sletanja bila nužna radi uzimanja goriva ili nepredviđenih vremenskih uslova. Danas je normalnije imati jedan jak i razvijen aerodrom koji je direktno priključen na železničku infrastrukturu. Pogledajte recimo Frankfurt. Okolnih aerodroma u širokom krugu nema, ali zato iz svakog mesta u Nemačkoj možete direktno vozom stići na frankfurtski aerodrom. Cena vozne karte često je uračunata u cenu avionske karte. Mislim da taj način više odgovara 21. veku, a da je ovo što piše u tekstu samo pokušaj da se nestručnim lokalnim samoupravama daruju projekti za izgled.

Sale

17.08.2020. 02:01

@Fikret - Fikrete isto tako su Sombor i Apatin slepo crevo i što se kaže Zadnja pošta Srbije. Potpuno saobraćajno odsečeni od sveta. Postali smo devastirano područje. A Aerodrom Sombor na dohvat ruke. Deca su nam razasute po celom belom svetu. Željni smo mi njih i oni nas. Aerodrom bi bio značajno rešenje. Molim novinare da ovu temu prodube dalje istraživačkim novinarstvom i da nekako dođu do odgovora npr. zašto aerodromi u Somboru i Čeneju nisu već postali putnički a malo, malo političari kao svoj poen dobitka na vlasti spomenu kao navodno samo što ne počnu da avioni ne lete.

Realno

16.08.2020. 12:58

Dosta dobro razmišljanje, ali bi lokalnim samoupravama trebalo prepustiti izgradnju i razvoj aerodroma, bar do određenog nivo. Za instruktažu svakako konsultovati viši nivo. Neki aerodromi(poput Čeneja-Novi Sad), zbog blizine Tesle-Surčin, ne bi imali komercijalnu pozitivu, ali bi asvaltiranjem(inače ogromne-sada travnate piste)dobili sigurniju, bližu alternativu za prisilna sletanja. Poljoprivredna, i "biznis" avijacija malih poslovnih i sportskih aviona bi procvetala. Uzeti u obzir i uključivanje privatnog kapitala u izgradnju(modernizaciju) aerodroma. Rusi su jedno vreme bili zainteresovani za aerodrom Čenej(zbog NIS-a). Inicijative su postojale, ali razumevanja na višim nivoima odlučivanja nema.

Dr

17.08.2020. 08:38

Sta ce nama pet novih aerodroma,mi smo mala zemlja i ko ce i gde putovati.Drugo,vlada se bori protiv zagadjenja vazduha,Koje su procedure i kakve ce tek biti protiv nas koji vozimo automobile.EU izbacuje unutrasnje linije zbog zagadjenja a mi uvodimo.A da mi napredujemo necemo se voziti mi cemo leteti....ej Srbijo moja!

456545

17.08.2020. 12:33

тако је треба што више пара бацати,да се сва села у Србији повежу аеродромима,како то да нисте повезали два аеродрома у Бачкој ЧЕНЕЈ (Нови Сад)-БИКОВО (Суботица) то је срамота