SAD TRAŽE ODŠTETU: Bugari nisu hteli da plaćaju ruski gas u rubljama

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

09. 07. 2024. u 18:33

BUGARSKA državna gasna kompanija "Bulgargaz EAD" pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog "Gasprom Eksport OOO", tražeći odštetu od 400 miliona evra za navodno kršenje ugovora 2022. godine.

САД ТРАЖЕ ОДШТЕТУ: Бугари нису хтели да плаћају руски гас у рубљама

Ilustracija Tošo Borković

Bugarska kompanija saopštila je da je juče pokrenula postupak pred Arbitražnim sudom Međunarodne trgovinske komore u Parizu pošto ruska kompanija nije odgovorila na njen poziv za nagodbu.

-Nakon što ruska strana nije preduzela mere da se stvar reši van suda, "Bulgargaz" je preduzeo neophodne korake da zaštiti interese kompanije, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Prošle godine "Gasprom" je suspendovao dugoročni ugovor "Bulgargaza", koji je pokrivao 90 odsto količina prirodnog gasa koje je "Bulgargaz" isporučio kupcima. "Gasprom" je prestao da snabdeva prirodnim gasom "Bulgargaz" krajem aprila 2022. godine. Bugarska, se inače kao članica Evropske unije i NATO-a, pridružila međunarodnim sankcijama protiv Rusije 2022.

Podsetimo, Ministarstvo energetike je 26. aprila saopštilo da je od ruskog gasnog giganta "Gasproma" primilo pismo u kojem se obaveštava o obustavi isporuke ovog energenta Bugarskoj od 27. aprila. Razlog za to je odbijanje Bugarske i drugih zemalja Evropske unije da plaćaju gas u rubljama, jer je to, kako su tada naveli, u suprotnosti sa dugoročnim ugovorima o snabdevanju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?