PORESKA UPRAVA OBJAVILA KALENDAR: Ovo su obaveze firmi za jun

Tanjug

29. 05. 2024. u 14:33

PORESKA uprava objavila je kalendar poreskih obaveza firmi za jun, prema kome je prvi rok za izmirenje obaveza 5. jun, do kada je neophodno dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u maju, kao i izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za maj mesec, kao i uplati sredstava.

ПОРЕСКА УПРАВА ОБЈАВИЛА КАЛЕНДАР: Ово су обавезе фирми за јун

Foto: Arhiva VN

Firme su dužne da do 10. juna podnesu poreske prijave poreza na premije neživotnih osiguranja, da plate porez na ove premije za maj.

10. jun je i rok za podnošenje poreske prijave za porez na dodatu vrednost (PDV) i plaćanje PDV za maj od strane poreskog dužnika iz člana 10 Zakona o PDV.  

Sledeći rok za izmirenje obaveza je 17. jun, do kada je neophodno platiti akontaciju poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za maj, doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za maj, podneti poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za maj. 

Istog datuma ističe i rok za podnošenje poreske prijave za PDV i plaćanje PDV za maj, za podnošenje obrasca PID PDV 1 za maj ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu.

Tada ističe i rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za maj, akcize za drugu polovinu maja, kao i za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za maj i podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za maj i plaćanje akcize.

28. jun je krajnji rok za podnošenje poreske prijave za akontaciono-konačno utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica, uz koju se podnosi odgovarajući propisani poreski bilans, kao i više bilansa.

Reč je o poreskom bilansu obveznika poreza na dobit pravnih lica za 2023. godinu, poreskom bilansu za stalne poslovne jedinice za prošlu godinu, poreskom bilansu za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni plan za budžetski sistem za 2023. godinu.

Neophodno je podneti i poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za privredna društva, zadruge i preduzetnike, odnosno kontni okvir za druga pravna lica za 2023. godinu, poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za banke za 2023. godinu i poreski bilans za nedobitnu organizaciju koja primenjuje kontni okvir za Narodnu banku Srbije za 2023. godinu.

Uz ove bilanse, kako su naveli iz Poreske uprave, podnose se propisani obrasci i ostala propisana poslovna dokumentacija.

Do 28. juna obavezno je platiti razliku između konačno obračunatog poreza na dobit za 2023. godinu i plaćenih akontacija i platiti akcizu za prvu polovinu juna.

BONUS VIDEO: SADA MOŽEMO DA OSTANEMO U SVOJOJ ZEMLjI: Mladi medicinari zadovoljni dobijenim poslom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!