SRBIJA POTPISALA VAŽAN SPORAZUM Momirović: 90 odsto proizvoda koje napravimo izvozićemo u Kinu bez carine (FOTO)

Novosti online

29. 05. 2024. u 14:19

ZAJEDNO sa kineskim partnerima potpisali smo memorandum o saradnji koji obeležava novu eru u izvozu srpskih vina na kinesko tržište, čime se već sada potvrđuju prednosti potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju između Udruženja proizvođača aromatizovanog vina sa geografskom oznakom "BERMET" iz Sremskih Karlovaca, Asocijacije kineskih privrednika u Republici Srbiji, kompanija "Ningbo Xiangmiao technology Co.ltd" i preduzeća "ARONIJA VITA".

СРБИЈА ПОТПИСАЛА ВАЖАН СПОРАЗУМ Момировић: 90 одсто производа које направимо извозићемо у Кину без царине (ФОТО)

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

- Ukidanje carina na određene proizvode od 1. jula kada krene primena Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine otvara priliku pre svega za srpske proizvođače poljoprivrednih proizvoda da prošire svoje prisustvo i pronađu kupce na ogromnom kineskom tržištu. Prepoznali smo potencijal sve većeg kineskog tržišta i nameravamo da proširimo i diverzifikujemo ponudu poljoprivrednih proizvoda nudeći proizvode dobrog kvaliteta po konkurentnim cenama. Formiranjem zajedničkog prodajnog centra u Sremskim Karlovcima, digitalizacijom postojeće ponude i intenziviranjem promocije Sremskih Karlovaca kao prvoklasne vinske destinacije želimo da našim kineskim prijateljima dodatno približimo srpska vina -  rekao je ministar Momirović.

Foto: Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine

 

Ministar Momirović je dodao da su prednosti potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom brojne i da sporazum predstavlja VIP kartu za naše poljoprivredne proizvođače u odnosu na kolege iz ostatka Evrope kada je reč o ulasku na kinesko tržište.

- Kroz otvaranje kineskog tržišta i smanjenje trgovinskih barijera stvaramo nove prilike za naše privrednike da povećaju izvoz i unaprede konkurentnost na globalnom tržištu - zaključio je Momirović i dodao da uz zajedničke napore i saradnju između vinskih proizvođača u Srbiji i kineskih partnera, verujemo da ćemo ostvariti značajan napredak u izvozu srpskih vina i jačanju trgovinskih veza između naših zemalja.

BONUS VIDEO: ZA DOBRICU JE BEOGRAD NA VODI "ŠARENA LAŽA", A TAMO BORAVI ČITAVA OPOZICIJA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija