JAČE TRGOVINSKE VEZE SA TURSKOM I BUGARSKOM: Ministar Momirović na Međunarodnom balkanskom ekonomskom samitu

E.B.T.

16. 05. 2024. u 14:29

TRGOVINSKA razmena sa Turskom beleži kontinuirani rast, a u prethodnoj godini njena vrednost je iznosila 2,3 milijarde evra, i ta zemlja je bila naš osmi spoljnotrgovinski partner. Ovo je danas izjavio ministar trgovine Tomislav Momirović na Međunarodnom balkanskom ekonomskom samitu, ističući da to dodatno motiviše srpske kompanije da povećaju izvoz na ovo veliko tržište od 80 miliona potrošača.

ЈАЧЕ ТРГОВИНСКЕ ВЕЗЕ СА ТУРСКОМ И БУГАРСКОМ: Министар Момировић на Међународном балканском економском самиту

Ministarstvo trgovine

- Istovremeno, bilateralna saradnja sa Bugarskom u prethodnih deset godina je kontinuirano rasla, dosežući iznos od 1,8 milijardi evra u 2023 – rekao je Momirović. - Realizacija zajedničkih projekata, posebno u oblasti energetike i saobraćaja, kao što su „Turski tok“ i gasni interkonektor Srbija-Bugarska, od velikog su značaja za naš dalji ekonomski razvoj.

On je dodao da pored bilateralne saradnje, veliki značaj pridajemo i regionalnoj ekonomskoj povezanosti. Inicijative poput Alpsko-Zapadno Balkanskog železničkog teretnog koridora, kako dodaje, imaju potencijal da dodatno povežu naše regione i otvore nove mogućnosti za ekonomsku saradnju

- Dodatni prostor za unapređenje regionalne ekonomske saradnje treba tražiti u udruživanju kompanija i promovisanju zajedničkih poslova, sa posebnim fokusom na tržišta zemalja sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini - istakao je Momirović. - Srbija aktivno podržava svoju privredu kroz unapređenje poslovnog okruženja i promociju investicija.

Momirović je poručio da novi veliki infrastrukturni projekti poput „Ekspo 2027“ pružaju priliku za sve zainteresovane kompanije, uključujući turske i bugarske, da prošire svoje poslovanje na srpskom tržištu.

-Uprkos izazovnim globalnim okolnostima, Srbija odlučno nastavlja sa procesom otvaranja svoje ekonomije, promovisanjem privrednih potencijala i privlačenjem investicija – naglasio je ministar. - Posebno važan segment naše strategije je bilateralna saradnja, kojoj pridajemo poseban značaj, naročito sa zemljama iz našeg okruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!