MINISTAR JOVANOVIĆ GOST KOMPANIJE "NOVOSTI": Pod 5G mrežom za pet godina

G. V.

09. 03. 2024. u 10:57

U NAREDNE dve godine, 5G signal pokriće najveće gradove u našoj zemlji, mesta okupljanja turista i auto-puteve, a projekcija je da cela teritorija Srbije bude obuhvaćena do 2029. godine. Preduslov za ovaj proces je donošenje Zakona o telekomunikacijama, što je ova Vlada i uradila, a zatim je u amanet narednoj ostavljeno da usvoji i Pravilnik o aukciji za 5G mrežu. Ovo je za "Novosti" otkrio ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, nakon gostovanja u podkastu naše kuće.

МИНИСТАР ЈОВАНОВИЋ ГОСТ КОМПАНИЈЕ НОВОСТИ: Под 5Г мрежом за пет година

Foto: Ministarstvo

Kako nam je rekao resorni ministar, nacrt Pravilnika, koji govori o tome koji su uslovi za aukciju, je pripremljen.

- Pravilnik će reći koliko će dozvola biti podeljeno, kakva je pokrivenost teritorije i koliku cenu treba da plate mobilni operatori - kaže Jovanović. - Verujem da će aukcija, koju organizuje Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) biti organizovana do kraja godine, nakon čega će početi instalacija stanica i pokrivanja 5G signala. Olakšavajuće je to što će postojeće bazne stanice biti nadograđene, a neki operatori kupuju stanice koje su već spremne za 5G.

Veliki projekat koji je već u toku, jeste i "ruralni internet". Sva sela biće pokrivena brzim internetom, što će umnogome dorpineti njihovom razvoju i oživljavalju.

- Taj projekat će dovesti i do digitalne uprave, digitalizacije škola, tako da će one u selima biti rame uz rame onima u gradu. Razviće se elektronska trgovina, što će biti motiv meštanima da ostanu u selima, da žive i rade i preko e-trgovine da prodaju svoje proizvode. Osim toga, pokrivenost brzim internetom doneće i digitalnu televiziju - rekao nam je ministar.

Reformator 2023.

NACIONALNA alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED) proglasila je ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, za reformatora godine 2023.

- Nagrada nije data samo meni kao pojedincu, nego velikoj grupi ljudi koja je radila ne samo 2023. nego od 2017. kada smo krenuli sa digitalizacijom. To je nagrada svim ministrima ove Vlade i prethodne dve, koje su počele da se bave ovim pocesom, koji je suštinski promenio lice Srbije. Digitalizacija nas je predstavila u nekom novom svetlu u celom svetu, i zahvaljujući tome, postali smo pobednik u eri četvrte industrijske revolucije - rekao je ovogodišnji laureat.

Govoreći o tome šta može još da se unapredi u Srbiji, Jovanović kaže da su mogućnosti beskrajne. Samo tokom prošle godine, usvojena su četiri bitna zakona, od kojih su dva medijska, koja su potpuno reformska, a niko nije verovao da će oni biti doneti. Tu su još i Zakon o telekomunikacijama i Zakon koji definiše pristupanje digitalnoj Evropi.

- Uspeli smo da da postanemo deo Evropske unije i da imamo pristup fondovima kao da smo članica - istakao je ministar. - Za narednu vladu ostavljamo u amanet rad na novom Zakonu o informacionoj bezbednosti, tu je i rad na novom Zakonu o širokopojasnom internetu, što je uskostručno i potrebno nam je kao državi da imamo.

Jovanović je podsetio da se u narednom periodu očekuje kraj izgradnje Ložionice, velikog inovativnog digitalnog centra na nekadašnjoj okretnici lokomotiva, a nadomak Beograda na vodi.Osim toga, čeka se i gradnja prvog objekta inovativnog distrikta u Kragujevcu. Godine koje dolaze obeležiće i razvoj biotehnologije i bionformatike, ogledane u izgradnji velikog "BIO4" kapusa, koji će biti centar okupljanja fakulteta, instituta i stranih firmi koje treba da dođu u Srbiju i učestvuju u napretku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)