POČELO DA RADI POSTROJENJE ZA PREUZIMANJE ENERGIJE PROIZVEDENE U DEPONIJI "VINČA": Korišćenje obnovljivih izvora energije za toplane

Novosti online

08. 03. 2024. u 16:59

ČLAN Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je danas puštanju u rad postrojenja za preuzimanje toplotne energije proizvedene u kompleksu sanitarne deponije "Vinča".

ПОЧЕЛО ДА РАДИ ПОСТРОЈЕЊЕ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ ЕНЕРГИЈЕ ПРОИЗВЕДЕНЕ У ДЕПОНИЈИ ВИНЧА: Коришћење обновљивих извора енергије за топлане

FOTO: Novosti

Postrojenje se nalazi u toplani "Konjarnik", a Nikodijević je istakao da to poseban dan za Beograd i Beogradske elektrane jer puštanjem u rad ovog postrojenja prvi put koriste energiju iz obnovljivih izvora.

Spaljivanjem otpada u Vinči, dodao je Nikodijević, ova toplana preko ovog postrojenja dobija energiju od 56,5 megavata.

- Projekat privatno - javnog partnerstva pretvaranja nesanitarne deponije u Vinči u sanitarnu pokrenuli smo 2019. i svi su bili skeptični. Ovo je druga faza tog projekta posle zatvaranja nesanitarne i otvaranja sanitarne deponije, i predviđa isporuku toplotne energije, rekao je Nikodijević.

Naglasio je da je je korišćenje obnovljivih izvora na ovaj način značajno iz mnogo aspekata, pre svega zbog toga što otpad sada nije trošak, već je postao resurs.

FOTO: Novosti

 

- Ništa manje značajno postajemo manje zavisni od uvoza gasa koji je resurs koji nažalost uvozimo. Sa ovih 56,5 megavata koje dobijamo iz energane u Vinči mi smo u mogućnosti da pružimo kvalitetnije snabdevanje grejanjem stanovnicima opštine Voždovac, Vračar i Zvezdara koje pokriva ova toplana, ali stičemo mogućnost za proširenje i nove priključke, rekao je Nikodijević.

Značaj novih priključaka, dodaje Nikodijević, videće se pre svega u tome što su tokom zimskog perioda najveći zagađivači individualna ložišta.

Dodaje da je ovo samo jedan od projekata koji je planiran za Beogradske elektrane.

- Drugi je izgradnja toplodalekovoda o kom se godinama priča. Projekat je bio zaustavljen posle 2000. godine i dugo smo čekali nastavak. Kada budemo povezali TE Nikola Tesla u Obrenovcu na toplanu na Novom Beogradu, dobićemo dodatne benefite uz mogućnost priključenja novih korisnika, ali i mnogo manju zavisnost od gasa, rekao je Nikodijević.

Ukazao je da se taj projekat još uvek razrađuje, a da će njime ceo kompleks za međunarodni sajam EXPO biti priključen, i da će pored toplotne biti i rashladnu energiju.

- To će dovesti do uštede električne energije leti, koja se opet dobija iz nekih izvora koji su ekološki manje ili više prihvatljivi ili neprihvatljivi, rekao je Nikodijević.

Istakao je da Beograd ima veliki potencijal u geotermalnim izvorima, posebno kada je u pitanju leva obala Dunava i Batajnica.

- Tako da ćemo posle ove studije gledati da razvijamo i taj projekat, i da u budućnosti Beogradske elektrane pored toga što su najveći snabdevač toplotne energije na Balkanu budu i tehnološki najopremljenije i najsavremenije, rekao je Nikodijević.

On se zahvalio svima koji su učestovali u ovom petogodišnjem projektu, i naglasio da je danas veliki dan za Beograd kao i da će u budućnosi biti još dobrih vesti i ovakvih projekata.

Direktor JKP „Beogradske elektrane” Vanja Vukić rekao je da je ovo prvi put da Beogradske elektrane koriste energiju iz spalionice u Vinči, pa da tako ovaj projekat čini prekretnicu u razvoju Beogradskih elektrana.

- Ovaj projekat je finansiran od strane Beogradskih elektrana i kroz uštedu mi ćemo u narednom periodu vratiti uložen novac. Ovaj transportni toplovod je dugačak devet kilometara, u dva smera ima 18 kilometara cevi - dolazna i povratna i primamo iz Vinče 56,5 megavata toplotne energije, što će pokriti rad jednog od četiri kotla, rekao je Vukić.

Najavio je niz projekata u koje Beogradske elektrane kreću, a pre svega realizacija ugovorenog toplodalekovoda termoelektrane Nikola Tesla do Novog Beograda.

-Juče smo imali prezentaciju studije izvodljivosti vezano za geotermal, koji je isto jedan od obnovljvih izvora energije, a Beograd leži na geotermalnim vodama, rekao je on.

Velika investicija koja dolazi u narednom periodu, dodaje Vukić, uz pomoć Vlade Srbije, Ministarstva finansija i predsednika Republike je izgradnja nove toplane u Surčinu.

- Koja će snabdevati područje oko EXPO-a i sam EXPO i Nacionalni stadion. Tu prvi put uvodimo plasiranje rashladne energije. Novo, moderno postrojenje, koje će takođe dovesti do prekretnice u razvoju Beogradskih elektrana, rekao je on i dodao da se modernizuju i toplane Cerak i Miljakovac.

BONUS VIDEO: ANKETA: Koji je najlepši a koji najružniji poklon koji ste dobili za 8. mart

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)