ZEMLJE OPEK PLUS SMANJUJU PROIZVODNJU NAFTE

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 03. 2024. u 23:57

RUSIJA će dodatno smanjiti proizvodnju i izvoz nafte za ukupno 471 hiljadu barela dnevno u drugom tromesečju u koordinaciji sa nekim zemljama učesnicama OPEK plus, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

ЗЕМЉЕ ОПЕК ПЛУС СМАЊУЈУ ПРОИЗВОДЊУ НАФТЕ

Foto Shutterstock

Ovo dobrovoljno smanjenje proizvodnje je dodatak dobrovoljnom smanjenju od 500 hiljada barela dnevno koje je Rusija objavila u aprilu 2023. godine, a koje će trajati do kraja decembra 2024. godine. Smanjenje izvoza biće zasnovano na prosečnim nivoima izvoza za maj i jun 2023. godine, precizirao je Novak.

Prema njegovim rečima, Rusija će nastaviti da radi sa sekundarnim izvorima na poboljšanju tačnosti i pouzdanosti njihove procene.

-Ovo dodatno dobrovoljno smanjenje ima za cilj jačanje mera predostrožnosti koje su preduzele zemlje OPEK plus za održavanje stabilnosti i ravnoteže tržišta nafte, dodao je on.

Kazahstan smanjuje proizvodnju nafte

Ministarstvo energetike Kazahstana takođe je saopštilo da će ova zemlja produžiti dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za 82 hiljade barela dnevno u drugom tromesečju 2024. godine u okviru OPEK plus.

Prema podacima Ministarstva, na taj način će do kraja juna 2024. proizvodnja u Kazahstanu biti 1.468 barela dnevno.

Dobrovoljno smanjenje predstavlja dodatak dobrovoljnom smanjenju proizvodnje od 78 barela dnevno koje je Kazahstan najavio u aprilu 2023. godine, a koje će trajati do kraja decembra 2024. godine.

Smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji

Ministarstvo energetike Saudijske Arabije saopštilo je da će Rijad produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte za milion barela dnevno do kraja drugog tromesečja 2024. godine u koordinaciji sa nekim zemljama-učesnicama OPEK plus.

Tako će do kraja juna 2024. proizvodnja Saudijske Arabije biti oko 9 miliona barela dnevno, dodaje se u saopštenju.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!