NOVO POSKUPLJENJE? OPEK+ u martu odlučuje da li će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

04. 02. 2024. u 21:55

ORGANIZACIJA zemalja izvoznica nafte i njeni partneri (OPEK+) saopštili su da će početkom marta odlučiti da li će produžiti smanjenje proizvodnje nafte na drugi kvartal i tako uticati na cene i, posredno, globalnu ekonomsku krizu.

НОВО ПОСКУПЉЕЊЕ? ОПЕК+ у марту одлучује да ли ће наставити са смањењем производње нафте

Foto Shutterstock

Sedam članica koalicije odlučilo je 30. novembra da ograniči snabdevanje u ovom kvartalu na oko 900.000 barela dnevno, zajedno sa smanjenjem od milion barela koje je uvela Saudijska Arabija. OPEK+ će narednog meseca razmotriti da li da nastave sa smanjenjem proizvodnje, prenosi "Blumberg" pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Cene nafte su ove godine zabeležile ograničeni rast - oko 80 dolara po barelu - uprkos sukobu na Bliskom istoku. To je, objašnjava "Blumberg", premalo za neke članice OPEK+ da pokriju državnu potrošnju.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman rekao je za "Blumberg" početkom decembra da bi ograničenja u snabdevanju "apsolutno" mogla da budu produžena posle marta ako bude potrebno. Ministarstvo energetike Alžira saopštilo je da je "spremno" da nastavi sa smanjenom proizvodnjom u drugom kvartalu ili "preduzme dalje neophodne mere ako uslovi na tržištu nafte to budu zahtevali".

Međunarodna agencija za energetiku procenjuje da će se svetska tržišta nafte vratiti u suficit u sledećem kvartalu i da će ostati "u plusu" do kraja godine, ako OPEK+ ublaži ograničenja i oživi proizvodnju.

Pored Saudijske Arabije, ostale članice OPEK+ su Rusija, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžir i Oman.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?