AMERIČKA VOJSKA KUPUJE RUSKU NAFTU: „Fajnenšel tajms“ tvrdi da se crno zlato prodaje preko turske rafinerije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 02. 2024. u 18:15

SMEŠTENO među zasadima pomorandži duž južne obale Turske, nalazi se postrojenje odakle se ruska goriva isporučuju evropskim kupcima, a navodno i američkoj vojsci.

АМЕРИЧКА ВОЈСКА КУПУЈЕ РУСКУ НАФТУ: „Фајненшел тајмс“ тврди да се црно злато продаје преко турске рафинерије

Foto Tanjug/AP

Tokom većeg dela svog postojanja, terminal "Dortiol", bio je relativno uspavana stanica, fokusirana na izvoz iračke sirove nafte koja je u objekat stizala kamionima. Sa sukobom u Ukrajini sve se promenilo. Između marta i juna 2022. terminal je primio samo tri pošiljke nafte morskim putem, iz Izraela, Egipta i Grčke, prema podacima agencije za praćenje brodova "Kpler".

Zatim, od jula te godine, kada su prva zapadna ograničenja na ruske energente počela da stupaju na snagu, isporuke nafte u "Dortiolu" su porasle, piše "Fajnenšel tajms" i dodaje da je Specijalna vojna operacija u Ukrajini otvorila mogućnosti za zemlje i kompanije koje su još uvek u mogućnosti da trguju sa Moskvom.

Većina nafte koja stiže na terminal morem je rafinisano gorivo iz Rusije, a veliki deo se potom otprema u Evropu, suprotno sankcijama EU, kažu stručnjaci.

Američki senatori su čak izrazili zabrinutost da je "zamaskirana ruska nafta" iz "Dortiola", prerađena u gorivo u grčkoj rafineriji koju ona snabdeva, završila u američkim ratnim brodovima. "Ovaj lavirint od terminala u Rusiji do američke flote je gotovo sigurno namerno napravila Rusija kako bi zaobišla sankcije", tvrde američki senatori Marko Rubio i Megi Hasan u pismu ministru odbrane.

Foto: EPA

U EU je uvoz rafinisane ruske nafte zabranjen od februara prošle godine, a sirove od prethodnog decembra. Ali, obrasci trgovine u "Dortiolu" i van njega pokazuju kako rafinisani proizvodi ulaze u blok neometano.

"Global terminal servises", vlasnik "Dortiola", naveo je da deluje kao "nezavisni terminal za skladištenje" i da nije uključen u trgovinu. Kompanija je saopštila da nema ni "ovlašćenja ni odgovornosti" da nadgleda krajnje odredište nafte koja se kreće kroz njena postrojenja.

Otkako su EU i G7 uveli ograničenja na trgovinu naftom u Moskvi, Turska je postala ključno središte za rusku sirovu i rafinisane proizvode. Sada je treći najveći primalac ruske nafte posle Indije i Kine i najveće tržište za ruske rafinisane proizvode.

U nekim slučajevima, Turska je bila u mogućnosti da sa popustom uveze ruska goriva kao što je dizel i tako zadovolji domaću potražnju, dok je profitabilno izvozila dizel proizveden u turskim rafinerijama kupcima u Evropi. U drugim slučajevima, kao što je u "Dortiolu", rafinisana goriva iz Rusije otpremana su u Evropu bez ikakve značajne transformacije, što je kršenje sankcija EU koje zabranjuju takav uvoz.

Prema podacima "Kplera" 2023. godine, otprilike 85 odsto nafte isporučene iz "Dortiola" otišlo je u Evropu, uglavnom u Grčku, Belgiju i Holandiju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja