AMERIČKA VOJSKA KUPUJE RUSKU NAFTU: „Fajnenšel tajms“ tvrdi da se crno zlato prodaje preko turske rafinerije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 02. 2024. u 18:15

SMEŠTENO među zasadima pomorandži duž južne obale Turske, nalazi se postrojenje odakle se ruska goriva isporučuju evropskim kupcima, a navodno i američkoj vojsci.

АМЕРИЧКА ВОЈСКА КУПУЈЕ РУСКУ НАФТУ: „Фајненшел тајмс“ тврди да се црно злато продаје преко турске рафинерије

Foto Tanjug/AP

Tokom većeg dela svog postojanja, terminal "Dortiol", bio je relativno uspavana stanica, fokusirana na izvoz iračke sirove nafte koja je u objekat stizala kamionima. Sa sukobom u Ukrajini sve se promenilo. Između marta i juna 2022. terminal je primio samo tri pošiljke nafte morskim putem, iz Izraela, Egipta i Grčke, prema podacima agencije za praćenje brodova "Kpler".

Zatim, od jula te godine, kada su prva zapadna ograničenja na ruske energente počela da stupaju na snagu, isporuke nafte u "Dortiolu" su porasle, piše "Fajnenšel tajms" i dodaje da je Specijalna vojna operacija u Ukrajini otvorila mogućnosti za zemlje i kompanije koje su još uvek u mogućnosti da trguju sa Moskvom.

Većina nafte koja stiže na terminal morem je rafinisano gorivo iz Rusije, a veliki deo se potom otprema u Evropu, suprotno sankcijama EU, kažu stručnjaci.

Američki senatori su čak izrazili zabrinutost da je "zamaskirana ruska nafta" iz "Dortiola", prerađena u gorivo u grčkoj rafineriji koju ona snabdeva, završila u američkim ratnim brodovima. "Ovaj lavirint od terminala u Rusiji do američke flote je gotovo sigurno namerno napravila Rusija kako bi zaobišla sankcije", tvrde američki senatori Marko Rubio i Megi Hasan u pismu ministru odbrane.

Foto: EPA

U EU je uvoz rafinisane ruske nafte zabranjen od februara prošle godine, a sirove od prethodnog decembra. Ali, obrasci trgovine u "Dortiolu" i van njega pokazuju kako rafinisani proizvodi ulaze u blok neometano.

"Global terminal servises", vlasnik "Dortiola", naveo je da deluje kao "nezavisni terminal za skladištenje" i da nije uključen u trgovinu. Kompanija je saopštila da nema ni "ovlašćenja ni odgovornosti" da nadgleda krajnje odredište nafte koja se kreće kroz njena postrojenja.

Otkako su EU i G7 uveli ograničenja na trgovinu naftom u Moskvi, Turska je postala ključno središte za rusku sirovu i rafinisane proizvode. Sada je treći najveći primalac ruske nafte posle Indije i Kine i najveće tržište za ruske rafinisane proizvode.

U nekim slučajevima, Turska je bila u mogućnosti da sa popustom uveze ruska goriva kao što je dizel i tako zadovolji domaću potražnju, dok je profitabilno izvozila dizel proizveden u turskim rafinerijama kupcima u Evropi. U drugim slučajevima, kao što je u "Dortiolu", rafinisana goriva iz Rusije otpremana su u Evropu bez ikakve značajne transformacije, što je kršenje sankcija EU koje zabranjuju takav uvoz.

Prema podacima "Kplera" 2023. godine, otprilike 85 odsto nafte isporučene iz "Dortiola" otišlo je u Evropu, uglavnom u Grčku, Belgiju i Holandiju.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)